Greek

WHO WE ARE

Ποιοι Ειμαστε

Αυτού Εξοχότητα τον  Κάλλιστο,  ο Μητροπολίτης Διοκλείας είναι Πατρών της Πανορθοδόξου Ανησυχίαs για τα ζώα.  Ο Ιδιος ,απεικονίζεται στην  παρουσίαση στο συνέδριο Θρησκεία; για την προστασία των ζώων στην Οξφόρδη, 2014.

Ο Σεβασμιώτατος Κάλλιστος (Ware), Μητροπολίτης Διοκλείας  (Γεννημενος ως  Timothy Ware στο  Μπαθ, Somerset,στην  Αγγλία το 1934) είναι ένας βοηθός επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μεγάλη Βρετανία.

Μητροπολίτης Κάλλιστος ήταν εκπαιδευμένος στο  σχολη του Westminster (στην οποία είχε κερδίσει υποτροφία) και  στο Magdalen College της Οξφόρδης, όπου πήρε ένα διπλό Πρώτη στις Κλασικές Σπουδές, καθώς και την ανάγνωση Θεολογία.

Το 1958, στην ηλικία των 24, αγκάλιασε την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη (που έχει τεθεί Αγγλικανική), ταξιδεύει στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, να ξοδέψει πολύ χρόνο στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Επίσης συχνάζει σε  άλλα μεγάλα κέντρα της Ορθοδοξίας, όπως η Ιερουσαλήμ και το Άγιο Όρος. Το 1966, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εκάρη μοναχός, λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος.

Κατά το ίδιο έτος, έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οπου διδασκει  Ανατολικες Ορθόδοξων Σπουδών , μια θέση την οποία κατείχε για 35 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 1970, διορίστηκε με υποτροφία στο Pembroke College της Οξφόρδης και το 1982, χειροτονήθηκε στην Επισκοπή ως βοηθός επίσκοπος με τον τίτλο  Επίσκοπος Διοκλείας . Διορίστηκε για να χρησιμεύσει ως ο βοηθός του επισκόπου της Ορθοδόξου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Παρά την ανύψωση του, ο  Bp Κάλλιστος παρέμεινε στην Οξφόρδη και συνεχισε με τα καθήκοντά του, τόσο ως εφημέριος της Οξφόρδης στην  ελληνική ορθόδοξη κοινότητα οσο και ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο.

Από την αποχώρησή του το 2001, Met. Κάλλιστος συνέχισε να δημοσιεύει και να δεινει  διαλέξεις σχετικά με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, ταξιδεύοντας σε πολλα μερη. Μέχρι πρόσφατα, ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών στο Cambridge. Ο ιδος  είναι ο πρόεδρος της ομάδας των Φίλων της Ορθοδοξίας στην Iona. Είναι Πρόεδρος του διαλόγου Αγγλικανικής-Ορθόδοξη Θεολογική. Στις 31 Μαρτίου 2007 εγινε  Μητροπολίτης.

Μετ. Κάλλιστος είναι ίσως πιο γνωστός ως ο συγγραφέας του βιβλίου  Η Ορθόδοξη Εκκλησία , η οποία δημοσιεύθηκε όταν ήταν λαϊκός το 1963 και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε αρκετές φορές. Πιο πρόσφατα, ο ίδιος παρήγαγε έναν όγκο σύντροφιας, την  Ορθόδοξη Πορεία . Αλλά το πιο σημαντικα δημοσιεύματα  του, έχουν προκύψει από το μεταφραστικο του έργο. Μαζί με την GE Palmer και Philip Sherrard), που έχει αναλάβει να μεταφράσει τη Φιλοκαλία (τέσσερις τόμοι των πέντε  εχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα)? και με την Παναγία που παρήγαγε το Νηστίσιμο Τριώδιο και Γιορτινή Μηναίο.

Αυτός είναι ένας παραγωγικός συγγραφέας με μεγάλη ζήτηση από την ορθόδοξη και μη ορθόδοξη κοινοτητα . Είμαστε ευλογημένοι που τον έχουμε ως προστάτης της ομάδας μας και για τη συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση του.

Μητροπολίτης

ἡ Α.Π. ὁ Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς

κ. Ἠσαΐας

Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς κ. Ἠσαΐας ἐγεννήθη εἰς τὸν Στρόβολον τὸ 1971, ἀπὸ ἐκτοπισθέντας γονεῖς. Μετὰ τὸ πέρας τῆς φοιτήσεώς του εἰς τὸ Λύκειον Ἀκροπόλεως, κατατάσσεται εἰς τὴν Ἐθνικὴν Φρουρὰν καί, ἀκολούθως, τὸ 1990 ἐγγράφεται εἰς τὴν Ἱερατικὴν Σχολὴν τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου «Ἀπόστολος Βαρνάβας». Τὸν ἴδιον χρόνον ἐντάσσεται ὡς δόκιμος μοναχὸς εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν Κύκκου, ὅπου ὑπηρετεῖ εἰς διάφορα διακονήματα. Τὸ 1992 ὁ τότε Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου καὶ νῦν Μητροπολίτης Κύκκου καὶ Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος τὸν στέλλει εἰς τὴν Ρωσίαν διὰ θεολογικὰς σπουδάς. Τὸ 1993 χειροτονεῖται διάκονος εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν Κύκκου καὶ τὸ 1997 ἀποπερατώνει τὰς σπουδάς του εἰς τὴν Θεολογικὴν Σχολὴν Μόσχας. Τὸ ἴδιον ἔτος συνεχίζει καὶ τὸ 1998 ὁλοκληρώνει μεταπτυχιακὸν κύκλον σπουδῶν εἰς τὴν Μόσχαν, μὲ θέμα: «Ὁ βίος καὶ τὰ ἔργα τοῦ Ἁγίου Νεοφύτου τοῦ Ἐγκλείστου». Ἀκολούθως μεταβαίνει καὶ φοιτᾶ εἰς τὴν Θεολογικὴν Σχολὴν τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ὅπου παρακολουθεῖ μὲ ἐπιτυχίαν διὰ δύο ἔτη δεύτερον κύκλον μεταπτυχιακῶν σπουδῶν εἰς τὴν Ἐκκλησιαστικὴν Ἀρχαιολογίαν. Τὸ ἔτος 2000 χειροτονεῖται Πρεσβύτερος καὶ προχειρίζεται εἰς Ἀρχιμανδρίτην ὑπὸ τοῦ τότε Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄. Ἐν συνεχείᾳ ἐγγράφεται εἰς τὴν Θεολογικὴν Ἀκαδημίαν Μόσχας ὡς ὑποψήφιος διδάκτωρ Θεολογίας καὶ ἐκπονεῖ διδακτορικὴν διατριβὴν μὲ θέμα: «Ἡ ἱστορία καὶ τὸ θεολογικὸν περιεχόμενον τῆς Κολλυβαδικῆς ἔριδος εἰς τὸ Ἅγιον Ὅρος». Μετὰ ἀπὸ ἐπιτυχῆ ὑποστήριξιν τῆς διατριβῆς του, τὸ 2003 ἀνακηρύσσεται Διδάκτωρ Θεολογίας ἀπὸ τὸ Ἐπιστημονικὸν Συμβούλιον τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας Μόσχας. Τὸ 2015 ὁλοκληρώνει μεταπτυχιακὸν κύκλον σπουδῶν εἰς τὸ Πανεπιστήμιον Νεάπολις Πάφου καὶ ἐκπονεῖ διατριβὴν ὑπὸ τὸν τίτλον «Ἡ ἱστορία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς μέσα ἀπὸ τὶς πηγές».

Ὡς μέλος τῆς Ἀδελφότητος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου, μὲ τὴν καθοδήγησιν τοῦ Ἡγουμένου αὐτῆς, προΐσταται τοῦ Τμήματος Ἀμέσου Παροχῆς Ἀνθρωπιστικῆς Βοηθείας καὶ Πνευματικῆς Στηρίξεως εἰς ἀναξιοπαθοῦντας ἐκ μέρους τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου. Τῇ εὐλογίᾳ τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου πρώην Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, ὑπηρετεῖ ἐπὶ ἀρκετὸν διάστημα ὡς πνευματικὸς τῶν ἀλλοδαπῶν ὀρθοδόξων εἰς τὰς Κεντρικὰς Φυλακὰς Κύπρου. Ὑπηρετεῖ, ὡσαύτως, ὡς Ἐκτελεστικὸς Πρόεδρος τοῦ Γραφείου Εὐρωπαϊκῶν χρηματοδοτήσεων τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου.

Τὴν 9ην Ἰουνίου 2007, ἐκλέγεται παμψηφεὶ ὑπὸ τῆς Κληρικολαϊκῆς Συνελεύσεως ὡς Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς καὶ τὴν 11ην Ἰουνίου τοῦ ἰδίου ἔτους χειροτονεῖται καὶ ἐνθρονίζεται ὡς Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, ο επίσκοπος ίδρυσε το πρώτο τμήμα του περιβάλλοντος και την προστασία των ζώων Ορθόδοξων Χριστιανικων  της εκκλησίας της Κύπρου, στην επισκοπή του.

Ο Fr. Σίμων Πέτρος Nellist είναι Πρωτοπρεσβύτερος της Τανζανίας. Αποστολή κέντρο του βασίζεται στην Kidamali, ένα μικρό χωριό στο Iringa οροπέδιο περίπου 500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Νταρ ες Σαλάμ και 40 χλμ από Iringa. Η αποστολή εξυπηρετεί 30+ χωριά της περιοχής , και κυρίως επικεντρώνεται στα παιδια, παρέχοντας ένα πρόγραμμα σίτισης, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και το καθαρό νερό. Ο υποσιτισμός είναι πλέον σπάνιος στην περιοχή της αποστολής, αλλά το πρόγραμμα σίτισης επιτρέπει την πρόσβαση για να ελέγχθει η γενική υγεία και η ευημερία των παιδιών. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους – orthodoxtanzania.com. Fr. Simon εξυπηρετεί επίσης στην Κύπρο και στην Αγγλία. Είναι Ταμίας της φιλανθρωπίας και ήταν επαγγελματίας λογιστής σε πολλές χώρες πριν από την είσοδο την ιεροσύνη.

Ο Δρ Fr. Ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος σπούδασε στην Ελλάδα, τον Καναδά και τη Βρετανία,

την απόκτηση του διδακτορικού. στη Θεολογία και Τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Durham. Από τότε, έχει εργαστεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική και τον Καναδά, εκτός από την παροχή πρακτικά συνεδρίων και διαλέξεων σε όλο τον κόσμο. Ο Δρ Ανδρεόπουλος ήταν στο Πανεπιστήμιο του Winchester από το 2010 και είναι Leader του προγραμματως για τις MTH Ορθοδόξων Σπουδών.  

Ο Δρ Χριστίνα Nellist έχει διδακτορικό στην Ανατολική Ορθόδοξη Θεολογία (αρχέα και σύγχρονη), η οποία σχετίζεται με την ταλαιπωρία των ζώων και του ανθρώπου και την σωτηριολογία. Είναι συνταξιούχος καθηγητρια  και συντονιστής για την Επιστήμη που εχει εργάστει με τις κυβερνήσεις της  Χιλής και  των Σεϋχελλών σχετικά με την προστασία των ζώων και τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Ήταν Warden της βρετανικής κυβέρνησης για τα νησιά των Σεϋχελλών, όπου βοήθησε στην ίδρυση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας και το SPCA? έγραψε το πρώτο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες , και υπό την αιγίδα της κατάρτισης για τη σχέση μεταξύ κακοποίησης ζώων και της διαπροσωπικής βίας. Είναι συντάκτης αυτης της ιστοσελιδας  και της έχει δοθεί η τιμή και ευλογία του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου και  Met. Κάλλιστος Διοκλείας να δημιουργήσει αυτό την ιστοσελιδα.

Σημείωμα Συντάκτη / ενημέρωση Ιανουάριο του 2018. 

Μου δίνει μεγάλη χαρά που  ανακοινώνω ότι από την 10 Οκτώβρη του 2017, η ομάδα μας είναι πλέον ένα αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα – με αριθμό 1.175.072.

Πρώτος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αυτή την ιστοσελίδα για να διαφημίσουμε την ύπαρξη της ομάδας. Δεν έχουμε «ένταξη» ή «ενημερωτικά δελτία», επειδή στο σύγχρονο κόσμο η χρήση των social media είναι ο  πιο αποτελεσματικος και αποδοτικός τρόπος για να διατήρησουμε  τους φίλους μας και  να  ενημέρωσουμε για τα πολλά ζητήματα που εμπλέκονται στο θέμα της ταλαιπωρίας των ζώων.Πρεπει ομως να  συγκεντρώσουμε  τα χρήματα για την εξασφαλίση , την επέκταση της φιλανθρωπίας και για την ανάπτυξη ικανοτήτων, όπως η ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου δικτυακού τόπου.  Διαφορετικές σελίδες και γλώσσες θα προστίθενται καθώς προχωρούμε. Προς το παρόν έχουμε Ελλήνικα / Ρωσικα/Ρουμανίκα και ελπίζω να περιλαμβάνουν άλλες, όπως Αραβικά / Σερβικα  κ.λπ. στο εγγύς μέλλον. Ο στόχος είναι ,όλο το περιεχόμενο να είναι διαθέσιμο σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όπου κι αν ζουν ή ποια γλώσσα μιλούν. Θα πρέπει επίσης να αναζητούμε  εκείνους που είναι πρόθυμοι να μεταφράσουν  αυτό το υλικό. Εάν είστε πρόθυμοι να μας βοηθήσετε , παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο panorthodoxconcernforanimals@gmail.com.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι με τη χάρη του Θεού, έχουμε εθελοντές για να μεταφράσσουν κάποια από τα κείμενα στα ρωσικά, ελληνικά και ρουμανικά.  Ακόμη ψάχννουμε  για εθελοντές να μας βοηθήσουν  και να μεταφράσουν τα άρθρα / ανακοινώσεις σε άλλες γλώσσες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια ομάδα σαν τη δική μας, που διαπερνα τα  εθνικά σύνορα, και είναι αναγκαία λόγω της κακής ποιότητας της μετάφρασης που ειναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Θα ήθελα επίσης να ακούσω τις απόψεις σας και θα προσπαθήσω να μοιραστώ μερικές από τις φωτογραφίες σας. 

Τεράστια ευχαριστίες προς μεγάλη μας φίλη Lyudmyla Smirnova που μεταφράζει μερικά από τα αγγλικά κείμενα στα ρωσικά, για να Ingrida Hizmo για την ελληνική και Anca Lilly για τη ρουμανική.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Αρχαία διδασκαλία (Ancient teachings)
Σε αυτή την ενότητα προσπαθούμε να φέρουμε μια αναδρομή μιας προηγούμενης θεολογικής κατανόησης, της διασυνδεσιμότητας της δημιουργίας, που αγαπά και προστατεύεται από τον Θεό. Μέχρι σήμερα η Ορθοδοξία δεν έχει επεξεργαστεί μια Ανατολική Ορθόδοξη Θεολογία για τα ζώα εξαιτίας της έλλειψης σχετικών διδασκαλιών. Για διάφορους λόγους οι ορθόδοξοι λόγιοι δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Ο ιστότοπος αυτός αποσκοπεί στην αποκατάσταση αυτής της έλλειψης. Θα χρησιμοποιήσουμε αποσπάσματα από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων: της Dr Nellist, C.  απο το Ανατολικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό και Ζήτημα των Ζώων: απο τις Αρχαίες Φωνές στη Σύγχρονη Θεολογία και απο  Krueger, F. Ένα Σύννεφο Μάρτυρα: Η βαθιά οικολογική κληρονομιά του Χριστιανισμού.
Ο Άγιος Κλήμης της Ρώμης (37 – 101)
Ο τρίτος επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Αγίου Πέτρου Κλήμης της Ρώμης, είναι ο συγγραφέας της επιστολής του Κλήμεντα προς τους Κορινθίους, που θεωρήθηκε μέρος του κανόνα της γραφής στην Αίγυπτο και τη Συρία για αρκετούς αιώνες. Η έμφαση που δίνει στη δημιουργία είναι ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός στο νόμο του Θεού: ο νόμος που κυβερνά τους ουρανούς είναι ο ίδιος νόμος που κυβερνά τους ωκεανούς και τους ανέμους και όλα τα μέρη της δημιουργίας. Παρέχει καλλιτεχνικές περιγραφές ενός κόσμου σε αρμονία με τον ίδιο και τον Δημιουργό. Η κληρονομιά του Κλήμεντ , καταδεικνύει ότι η διδασκαλία για τη δημιουργία, υπήρξε μέρος του χριστιανισμού από την αρχή του  πρώτου αιώνα.
Τα μαθήματα σε μια αρμονική δημιουργία
Ας στρέψουμε τα μάτια μας στον Πατέρα και τον Δημιουργό του σύμπαντος, και όταν σκεφτούμε πόσο πολύτιμα και ανεκτίμητα είναι τα δώρα του για ειρήνη, ας τα αγκαλιάσουμε ανυπόμονα για τον εαυτό μας.
Ας εξετάσουμε τους σκοπούς του στη δημιουργία και να εξετάσουμε ,πόσο ελεύθερος από κάθε οργή, είναι προς τα πλάσματά του και την πλήρη απουσία οποιασδήποτε τριβής που σηματοδοτεί την παραγγελία ολόκληρης της δημιουργίας Του. Επιστολή προς Κορινθίους 1:19
Ο ουρανός ως υπάλληλος του Θεού
Οι ουρανοί, καθώς περιστρέφονται κάτω από την κυβέρνησή Του, το κάνουν με ήσυχη υποταγή σ ‘Αυτόν. Η ημέρα και η νύχτα τρέχουν την πορεία που έχει στήσει για αυτούς, και κανένας από αυτούς δεν παρεμβαίνει με τον άλλον. Ήλιος,  φεγγάρι και οι ορδές χορωδίες κυλούν με αρμονία με την εντολή Του,.Κανένας από αυτούς δεν μετατοπίζεται από την καθορισμένη τροχιά του. Επιστολή στους Κορινθίους 1:20
Ο ουρανός ως υπάλληλος του Θεού (εναλλακτική μετάφραση)
Με τη διαταγή του, οι ουρανοί που κινούνται στον κόσμο τον υπακούουν μέρα και νύχτα, εκτελούν το κίνημα που καθορίζεται γι ‘αυτούς …… Ο ήλιος και τα αστέρια λάμπουν ακολουθώντας αρμονικά τους τρόπους που καθορίζονται από αυτόν χωρίς απόκλιση … ..Η απεριόριστη θάλασσα, θα ενωθει  σε μεγάλες μάζες νερού, δεν υπερβαίνει τα όρια που έχει καθορίσει ο ίδιος …. Ο απέραντος ωκεανός για τον άνθρωπο, οι κόσμοι πίσω του, διοικούνται από τις ίδιες εντολές του Θεού. Οι εποχές – την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και το χειμώνα – αντικαθίστανται ειρηνικά μεταξύ τους. Οι άνεμοι που καθορίζονται για κάθε εποχή, εκτελούν την λειτουργεια  χωρίς εμπόδια. Οι ανεξάντλητες πηγές που δημιουργούνται για την απόλαυση και την υγεία παρέχουν νερό απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή.
Επιστολή προς Κορινθίους 1:20, μετάφραση “Πρόωρη Πατέρες της Εκκλησίας”, Βρυξέλλες 1987, σελ. 55-56.
Η γη ως δούλος του Θεού
Οι εποχές της άνοιξης, του καλοκαιριού, του φθινοπώρου και του χειμώνα δίνουν το ένα το άλλο σε ειρήνη. Οι άνεμοι φυσούν από τα βόρεια, ανατολικά, νότια και δυτικά, όπως τους ονομάζει, και πηγές νερού σπάνε μέσα από τα βράχια για να προμηθεύσουν ποτά για ζώα και άντρες. Ο Θεός σε όλη τη δημιουργία του θέλησε να υπάρχει ειρηνική ειρήνη και συμφωνία, χωρίς καμία προσπάθεια να αλλάξει κανείς τα ελάχιστα από τα διατάγματα του. Οι νόμοι του ίδιου είδους στηρίζουν τις αχρήσθαιες απολήξεις της αβύσσου και των ανειδίκευτων περιοχών του υποκόσμου. Επιστολή προς Κορινθίους 1:21
Τα νερά και άλλα στοιχεία ως υπάλληλοι του Θεού
Ούτε η απίστευτη λεκάνη της θάλασσας, που συγκεντρώνεται από τις λειτουργίες του χεριού του στα διάφορα κέντρα του, υπερχειλίζει ανά πάσα στιγμή τα εμπόδια που το περιβάλλουν, αλλά το κάνει όπως το έχει προσκαλέσει …. για τα λόγια Του ήταν: Μέχρι στιγμής θα έρθεις. Σε αυτό το σημείο τα κύματα σας θα σπάσουν μέσα σας. Ο αδιάβατος ωκεανός και όλοι οι κόσμοι που βρίσκονται πέρα από αυτό είναι οι ίδιοι που κυβερνούνται από τις παρόμοιες εντολές του Κυρίου.
Η άνοιξη, το καλοκαίρι,το φθινοπωρο και ο χειμωνας,  οι άνεμοι εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, ο καθένας από το δικό του τρίμηνο, και δεν παραβιάζουν. τα ρέοντα ρεύματα … και ακόμη και τα μικρότερα ζωντανά πλάσματα ανακατεύονται μαζί με ειρηνική συμφωνία. Από όλα αυτά ο Μεγάλος Αρχιτέκτονας και Κύριος του σύμπαντος έχει επιβάλει την ειρήνη και την αρμονία όλων των όμοιων, και πρωτίστως, για το καλό του εαυτου μας  που έχουμε καταφύγει στα μαρτυριά Του μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Επιστολή προς Κορινθίους 1:21
Το καλό και οι παραβάτες
Είναι λοιπόν δίκαιοι και άγιοι, αδελφοί, ότι πρέπει να είμαστε υπάκουοι στον Θεό, αντί να ακολουθούμε εκείνους που με καλοσύνη και διαταραχή είναι ηγέτες σε βίαιη ζήλια. Διότι δεν θα υποφέρουμε συνήθη βλάβη, αλλά μάλλον μεγάλο κίνδυνο, αν θέλουμε απλά να αναθέσουμε τους εαυτούς μας στα θέλημα των ανθρώπων που στοχεύουν σε διαμάχες και αγωνία, να μας απομακρύνουν από το καλό. Ας είμαστε ευγενικοί σε αυτούς σύμφωνα με τη συμπόνια και τη γλυκύτητα εκείνου που μας δημιούργησε. Διότι είναι γραμμένο: “Οι ευγενικοί θα είναι κάτοικοι της γης και οι αθώοι θα μείνουν μέσα σ ‘αυτήν, αλλά οι αμαρτωλοί θα καταστραφούν από αυτό.” “Κρατήστε την αθωότητα και σκεφτείτε την ακεραιότητα. επειδή υπάρχει ένα υπόλοιπο από το ειρηνικό άνθρωπο »1 Κλεμμένος 14: 1-4
Ο Χριστός, ο Δημιουργός του Κόσμου
Γιατί έκανα φανερή την αιώνια σύσταση του κόσμου μέσα από τις δυνάμεις που τέθηκαν σε λειτουργία. Εσείς, Κύριε, δημιουργήσατε τον κόσμο ….
1 Clement 60: 1
Η βασική αρχή της δημιουργίας
Δώσε μας, Κύριε, να ελπίζουμε στο όνομά Του, που είναι η βασική αρχή κάθε δημιουργίας, ανοίγοντας τα μάτια της καρδιάς μας για να σε γνωρίζουμε, που μόνος στο υψηλότερο από τα υψηλότερα. 1 Clement 59: 3
///////////////////////////////////////////////////////////
Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα συλλογή εισαγωγικών και εικονιδίων από τον Fred στις ΗΠΑ.
Η πρώτη φωτογραφία είναι ο Άγιος Παύλος της Θήβας, ο πρώτος χριστιανικός μοναστός. Το δεύτερο (σετ) είναι ο St. Hubertus (Γερμανία) με το ελάφι του. Η τελευταία φωτογραφία είναι του Αγίου Σεργίου με την αρκούδα του.
Διάφορα αποσπάσματα από την Πρώιμη Εκκλησία επισυνάπτονται επίσης.
Άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας (150-215)
Άλλοι άνθρωποι, πράγματι, ζουν ότι μπορούν να φάνε, όπως και τα αδικαιολόγητα ζώα. γι ‘αυτούς η ζωή είναι μόνο η κοιλιά τους. Όσο για εμάς, ο Εκπαιδευτικός μας έχει δώσει εντολή να τρώμε μόνο για να ζήσουμε. Το φαγητό δεν είναι η κύρια απασχόλησή μας, ούτε είναι η ευχαρίστηση η κύρια φιλοδοξία μας. Το φαγητό μας επιτρέπεται απλά λόγω της διαμονής μας σε αυτόν τον κόσμο, τον οποίο ο Λόγος διαμορφώνει για αθανασία από την εκπαίδευσή Του. Το φαγητό μας πρέπει να είναι απλό και χωρις γαρνιτουρες, κατάλληλο για παιδιά που είναι απλά και ανεπιτήδευτα, προσαρμοσμένα στη διατήρηση της ζωής, όχι στην αυτο-ικανοποιηση.
Ο Χριστός ο Εκπαιδευτικός, Βιβλίο ΙΙ: 1-2
Ορίγεν Αλεξανδρείας (185-254)
Ο κόσμος σε όλη του την ποικιλομορφία αποτελείται όχι μόνο από λογικές και διακριτικές φύσεις, αλλά από χαζιά ζώα, άγρια ζώα και κτηνώδη θηρία, από πουλιά και από όλα τα πράγματα που ζουν στα νερά …. Βλέποντας ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στον κόσμο και τόσο μεγάλη ποικιλία μεταξύ των ίδιων των ορθολογικών όντων, ποια αιτία θα έπρεπε να ανατεθεί για την ύπαρξη του κόσμου; Αλλά ο Θεός, με την άφθαρτη ικανότητα της σοφίας Του, υπενθυμίζει τα ίδια τα πλάσματα που διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους σε διανοητική διαμόρφωση σε μία συμφωνία εργασίας και σκοπού, έτσι ώστε αν και υπό την επίδραση διαφορετικών κινήτρων, ολοκληρώνουν πληρότητα και την τελειότητα ενός κόσμου και η ίδια η ποικιλία των μυαλών τείνει στο ένα άκρο της τελειότητας.
De Principiis, Βιβλίο ΙΙ: 1-3
Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας (329-379)
Έπειτα έχετε κοσμήσει τον ουρανό και τη γη, την ομορφιά της γης, τη θάλασσα με τα δικά της πλάσματα, τον αέρα γεμάτο με πουλιά που ξεχειλίζουν προς κάθε κατεύθυνση. Μελετημένος ακροατής, σκεφτείτε όλες αυτές τις δημιουργίες …, σκεφτείτε όλα εκείνα που η αφήγησή μου έχει αφήσει έξω για να αποφύγετε την κουραστική μέριμνα. αναγνωρίστε παντού τη σοφία του Θεού. ποτέ δεν παύει να αναρωτιέται, και μέσα από κάθε πλάσμα, να δοξάσει τον Δημιουργό.
Hexaemeron VIII, “Η Δημιουργία Ζώων Πτηνών και Νερού”, 7
Άγιος Νείλος της Άγκυρας (365-430)
Ο άνθρωπος που δεν θέτει όρια στην κατανάλωση αποκτά πλοία καλύτερης ποιότητας, χρυσού και αργύρου …. Τι ανάγκη υπάρχει για να πούμε περισσότερα γι ‘αυτά τα φανταστικά …. Όλα αυτά είναι αντίθετα στη φύση …. Τα ζώα παραμένουν εντός των ορίων της φύσης, αλλά δεν μεταβάλλουν αυτό που ο Θεός έχει χειροτονήσει. αλλά εμείς, οι οποίοι έχουμε τιμηθεί με τη δύναμη της νοημοσύνης, έχουμε  εγκαταλείψει εντελώς την αρχική του διαταγή. Ζουν τα ζώα μια διατροφή πολυτελείας; Δεν προτιμούν την πρωτότυπη απλότητα, τρώγοντας τα βότανα του αγρού, ικανοποιημενα τα όσα συμβαίνουν.
Ασκητικές ομιλίες
Άγιος Ιωάννης Κλιμακός (509-603)
Τίποτα δεν είναι χωρίς τάξη και σκοπό στο ζωικό βασίλειο. κάθε ζώο φέρει τη σοφία του Δημιουργού και του μαρτυρεί. Ο Θεός χορήγησε στον άνθρωπο και στα ζώα πολλές φυσικές ιδιότητες, όπως συμπόνια, αγάπη, συναισθήματα … ακόμη και για τα ζώα, η απώλεια ενός από τα δικά τους ».
Η κλίμακα της Θείας Άνοσης, Paulist Press, Νέα Υόρκη, 1982, σελ. 238.
Ο Άγιος Κολομβάνιος (543-615)
Ο Columbanus περπατούσε μόνος του μέσα στο δάσος καθώς άρχισε να πέφτει η νύχτα. Κάπως άρχισε να σκέφτεται τι θα επέλεγε εάν είχε μια επιλογή ανάμεσα στον θάνατο που υπέφερε από τα ληστή ή την καταστροφή από άγρια θηρία. Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα προτιμούσε να υποφέρει από την αγριότητα των άγριων ζώων, διότι αυτό δεν ήταν αμαρτία στα μέρη τους. Μόλις κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, άκουσε ένα πακέτο λύκων να τρέχει μέσα στο δάσος. Τον εντόπισαν και ήρθαν ακριβώς προς αυτόν και σύντομα περίμεναν γύρω του στη δεξιά και αριστερή πλευρά και δεν μπορούσε παρά να σταθεί ακίνητος στη μέση τους, λέγοντας: “Ω Θεέ, κοιτάξτε προς τη βοήθειά μου και σπεύστε να με βοηθήσετε!”
Οι λύκοι έβαλαν τα καψάκια τους στα ρούχα του, τον έσφιγαν και ενώ ήταν ασταθής, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το θάνατο, αν χρειαζόταν, γύρισαν απότομα και τον άφησαν εδώ και συνέχισαν στο δάσος τους.
Vita St. Columbae, C.15, όπως εκδόθηκε από την Helen Waddell, Αστέρια και Άγιοι, Constable & Co., Τορόντο, 1934.
Ο Άγιος Ισαάκ ο Σύριος (640-ογός αιώνας)
Ο ταπεινός άνθρωπος πλησιάζει τα άγρια ζώα και τη στιγμή που τον εντοπίζουν, η αγριότητα τους εξημερώνεται. Έρχονται και προσκολλώνται σ ‘αυτόν ως προς τον Δάσκαλό τους, κουνώντας τις ουρές τους και γλείφουν τα χέρια και τα πόδια του. Αισθάνονται ότι έρχονται από αυτόν το ίδιο άρωμα που προήλθε από τον Αδάμ πριν από την παράβαση, τη στιγμή που συγκεντρώθηκαν ενώπιόν του και τους έδωσε ονόματα στον Παράδεισο. Αυτό το άρωμα απομακρύνθηκε από εμάς, αλλά ο Χριστός το ανανέωσε και μας έστειλε πίσω στον ερχομό του.Ascetical Homilies 77: 381-382
Ο Άγιος Ιούρτζης (650-727)
Η στάση του αγίου απέναντι στα ζώα ως “όντα” και όχι απλώς σε αθλητικούς στόχους για κυνηγούς εξακολουθεί να αντικατοπτρίζεται στη Γερμανία. Στο θάνατό του, τα τελευταία λόγια του Hubertus ήταν: “Στρίψτε το παλλίωμα πάνω από το στόμα μου, γιατί θα δώσω στον Θεό την ψυχή που έλαβα από Αυτόν.
Η ιστορία του Αγίου Ιουμπέρ
St. Guthlac (673-714)
Αδελφός, δεν έχεις μάθει ποτέ στην Αγία Γραφή ότι με εκείνον που έχει οδηγήσει τη ζωή του μετά από το θέλημα του Θεού, τα άγρια ζώα και τα άγρια πτηνά είναι Εξημερωμενα;
Η ζωή του Φελίξ του Αγίου Γουτελ
Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος (949-1022)
Τα πράγματα και τα υπάρχοντα που υπάρχουν στον κόσμο είναι κοινά σε όλους, όπως το φως και ο αέρας που αναπνέουμε, καθώς και το βοσκότοπο για τα ζώα στις πεδιάδες και στα βουνά. Όλα αυτά τα πράγματα έγιναν για όλους τους κοινούς αποκλειστικά για χρήση και απόλαυση. από άποψη ιδιοκτησίας δεν ανήκουν σε κανέναν.
Catechesis 9: 107-116
Ο Άγιος Σέργιος του Ραντονζ (1314-1392)
Ο μαθητής του Αγίου Σεργίου, ο Επιφάνιος, ο οποίος γράφει τη ζωή του, εξηγεί ένα νόημα στη σχέση των αγίων με τα ζώα. “Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανείς, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι όταν ο Θεός κατοικεί σε έναν άνθρωπο και το Άγιο Πνεύμα στηρίζεται σε αυτόν, όλα υπόκεινται σε αυτόν, όπως όλοι υποβλήθηκαν αρχικά στον Αδάμ πριν από την παραβίαση της εντολής του Θεού .
Vladimir Lossky, Η έννοια των εικόνων, “St. Sergius of Radonezh “, 1952, ανατυπωμένο από τον SVS Press, 1989, σελ. 128
Φωτογραφία: Ο Άγιος Σέργιος και η αρκούδα, Αγία Τριάδα-Αγ. Μονή Σεργίου
 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// //////////////// ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// //////////////// /////////
Ο Άγιος Ντέιβιντ του Γκαρέζα (497-569;)
Ο Άγιος Ντέιβιντ γεννήθηκε στα άγρια βουνά του Καυκάσου της Ανατολικής Γεωργίας, κατά μήκος του χείλους της Μεσοποταμινής κοιλάδας της Ασσυρίας. Βαφτίστηκε ως νεολαίος στη Συριακή Εκκλησία, η οποία είναι σήμερα μέρος της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι πιθανό ότι ο Άγιος Ντέιβιντ ήταν Μονοφυσιτός, καθώς σχεδόν όλοι οι συμπατριώτες του μαζί με τις γειτονικές Αρμενικές και Καυκασιανές Εκκλησίες είχαν απορρίψει το Συμβούλιο της Χαλκηδόνας. Έζησε σε ξηρές και ερημικές τοποθεσίες έτσι ώστε με ασκητική προσπάθεια να κερδίσει για τον εαυτό του αιώνια ευδαιμονία και να ξεκουραστεί αιώνια. Ο Άγιος Ντέιβιντ είναι σεβαστός ως ένας από τους Συριανούς Πατέρες, οι περισσότεροι από τους οποίους διακρίνονται από την έντονη αγάπη τους για τα ζώα. Ο Άγιος Ντέιβιντ επισημαίνει το χαρακτήρα της χριστιανικής φροντίδας της Συρίας για τη δημιουργία. Είναι γνωστός για τη φιλική επαφή με το τοπικό ελάφι που έμαθε να καταφύγει από τους θηρευτές στο σπήλαιο της άγριας φύσης και τελικά επέτρεψε στους μοναχούς του να τα γαλακιάσουν για φαγητό. Στον λαό της Γεωργίας είναι ο άγιος Φραγκίσκος.
Οι κυνηγοί και τα αρνίσια
Κάποιοι κυνηγοί από τον Κάκετι ήρθαν κοντά στο σπήλαιο του Στ. Δαβίδ ψάχνοντας για άγρια κατσίκια και ελάφια. Τα ελάφια τα είδαν πρώτα και ανακατεύτηκαν μέχρι το σπήλαιο του ερημίτη όπου κατέφυγαν. Οι κυνηγοί ήταν έκπληκτοι που τα ελάφια θα έτρεχαν σε μια σπηλιά και ανέβηκαν στο λόφο μετά από αυτά για να τα πιάσουν στα στενά όρια της σπηλιάς.
Όταν έφτασαν στην είσοδο του σπηλαίου, είδαν το ελάφι πίσω από τον Άγιο Δαβίδ και ο μαθητής του, ο Lucian, τα αρμέζονταν. Οι κυνηγοί ήταν έκπληκτοι και χτύπησαν με φόβο. Τον ρώτησαν: “Πώς είναι, ιερός πατέρας, ότι αυτά τα ελάφια, άγρια ζώα του αγρού, είναι τόσο πικάνικα και πιο ειρηνικά από τα πρόβατα που προέρχονται από ένα εγχώριο αγρόκτημα;”
Ο άγιος Δαβίδ τους είπε: “Γιατί είσαι τόσο έκπληκτος για τις δόξες του Θεού; Δεν ξέρεις ότι εξημέρωσε τα λιοντάρια για τον Προφήτη Δανιήλ και έσωσε τα τρία παιδιά από τον φλογερό φούρνο; Τι είναι λοιπόν τόσο υπέροχο για αυτά τα ελάφια; Τώρα πηγαίνετε και κυνηγούν άλλο παιχνίδι, γιατί αυτά τα ζώα χορηγούνται από τον Θεό για την αδύναμη σάρκα μας “.
Αναφέρεται από τον David Marshall Lang, Ζωές και θρύλοι των Γεωργιανών Αγίων, St. Vladimir Seminary Press, 1956. σελ. 86-87.
Το γεράκι και το Partridge
Ένα πρωί, όταν ο Άγιος Δαβίδ προσεύχονταν μπροστά στη σπηλιά του, είδε ένα βάρβαρο από την περιοχή Rustavi να κυνηγάει. Ο γεράκιος βάρβαρος χτυπησε  μια πέρδικα που έπεσε στο έδαφος κοντά στον Άγιο Δαβίδ και το πτηνό πήρε καταφύγιο στον  ερημίτη και σκαρφάλωσε στα πόδια του και το γεράκι προσγειώθηκε και σκαρφαλωμένο κοντά. Η ιστορία λέει ότι αυτό ήταν με θεία πρόθεση, έτσι ώστε ο κυνηγός πρέπει να κυνηγηθεί ο ίδιος από τη χάρη του Θεού. Στη συνέχεια, ο κυνηγός έσπευσε πάνω στην πλαγιά του λόφου για να πάρει το πέρδικα από το γεράκι.
Όταν είδε τον άγιο να στέκεται στην προσευχή και ο πέρδικας που καθόταν στα πόδια του, έμεινε έκπληκτος και είπε: “Ποιος είσαι;”
Ο Δαβίδ απάντησε στην αρμενική γλώσσα: «Είμαι αμαρτωλός άνθρωπος, δούλος του Κυρίου Ιησού Χριστού, και ικετεύω το έλεός Του, για να με συγχωρήσει όλες τις αμαρτίες μου, για να αφήσω αυτήν την παροδική ζωή σε ειρήνη και ησυχία. “
Ο κυνηγός ρώτησε πάλι: “Ποιος σε φροντίζει και σας τροφοδοτεί εδώ;”
Ο Δαβίδ απάντησε: «Αυτός στον οποίο πιστεύω και λατρεύω φροντίζει και τροφοδοτεί όλα τα πλάσματά Του, στους οποίους γεννήθηκε. Μέσω Αυτού ανατρέπονται όλοι οι άνθρωποι και όλα τα ζώα και όλα τα φυτά, τα πουλιά του ουρανού και τα ψάρια της θάλασσας. Ιδού, αυτη η  πέρδικα που έφυγε από το οπλο σου έχει καταφύγει μαζί μου, τον αμαρτωλό υπηρέτη του Θεού. Τώρα πηγαίνετε μακριά και κυνηγούν άλλο παιχνίδι, γιατί σήμερα το πέρδικα έχει βρει ένα καταφύγιο μαζί μου, έτσι ώστε να μπορεί να σωθεί από το θάνατο. “
Ο βάρβαρος απάντησε: «Σκοπεύω να σε σκοτώσω, έτσι πώς περιμένεις να σώσεις την πέρδικα από το θάνατο». Αλλά ο Άγιος Δαβίδ απάντησε: «Δεν μπορείς ούτε να με σκοτώσεις ούτε την πέρδικα γιατί ο Θεός μου είναι μαζί μου και είναι ισχυρός προστατης.”
Σε αυτή τη λέξη του αγίου ο βάρβαρος, ο οποίος ήταν έφιππος, έβγαλε το σπαθί του για να χτυπήσει τον Άγιο Δαυίδ στο λαιμό. Όταν σήκωσε το χέρι του, ξαφνικά έγινε μαραμένο και άκαμπτο σαν το ξύλο. Τότε ο βαρβάρης συνειδητοποίησε την κακία του, κατέβηκε από το άλογο και έπεσε στα πόδια του ερημίτη και ζήτησε να διασωθεί από το λάθος των τρόπων του.
Ο Άγιος Δαβίδ τον έλεγε και ζήτησε από τον Κύριο, λέγοντας: “Κύριε Ιησού Χριστό, τον Θεό μας, ο οποίος κατέβηκε για να δώσει ζωή στην ανθρώπινη φυλή, ευγενικό και ελεήμονα που θεραπεύει το χέρι που είχε μαραθεί, Ουράνιος Βασιλιάς, θεραπεύστε το βραχίονα αυτού του βάρβαρου ώστε να καταλάβει και να αναγνωρίσει το Θεό και να δοξάσει το όνομα Σου ».
Αναφέρεται από τον David Marshall Lang, Ζωές και θρύλοι των Γεωργιανών Αγίων, St. Vladimir Seminary Press, 1956, σελ. 88-89.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// //////////////// ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// //////////////// //////////
Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα θέση από την ιστοσελίδα του Ορθοδόξου Χριστιανισμού:
Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΝΑ
Δεν ήταν ο Έλεσις σκληρός όταν έστειλε εκείνες τις αρκούδες εναντίον εκείνων των παιδιών που τον πειράζουν να είναι φαλακρός σε 2 Βασιλέων 2: 23-25; Και γιατί ήταν ακριβώς δύο αρκούδες; Fr. Ο John Whiteford μιλάει για το περιστατικό κοντά στο Bethel, όταν ο άγιος Ελισσαιές διέπραξε τη συμμορία των ανυπότακτων νεαρών ανδρών. Η εντύπωση ότι αυτά ήταν μικρά παιδιά είναι μια ψευδή εντύπωση και πρέπει να σημειωθεί ότι ο προφήτης Ελισσαιέ δεν λέγεται ότι ζήτησε τις αρκούδες να επιτεθεί στα παιδιά, αλλά να τους ξεπεράσει. Και ίσως είναι ότι προφέρει τις κατάρα της Σύμβασης για όσους δεν υπακούουν:
Και αν περπατήσετε αντίθετα προς εμένα και δεν θα με ακούσετε. Θα σας φέρει επτά φορές περισσότερες πληγές σύμφωνα με τις αμαρτίες σας. Και θα στείλω μεταξύ σας άγρια ζώα, τα οποία θα σας αποστερούν από τα παιδιά σας και θα καταστρέψουν τα βοοειδή σας και θα σας κάνουν λίγους σε αριθμό. και οι υψηλοί δρόμοι σας θα είναι έρημοι (Λευιτικό 26: 21-22).
Εδώ είναι περισσότερο το υπόβαθρο αυτής της ιστορίας από μια άλλη θέση:
Αυτό το γεγονός συχνά ερμηνεύεται πολύ αρνητικά:
“Πώς μπορώ να πιστέψω σε έναν Θεό που θα έστειλε αρκούδες να καταβροχθίσει μικρά παιδιά για να πειράξουν αθώα έναν γέρο, του οποίου η εμφάνιση ήταν πιθανώς ασυνήθιστη ακόμη και για εκείνη την ημέρα;”
Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στο πέρασμα δείχνει ότι οι περισσότερες από τις υποθέσεις σε αυτή τη θέση είναι ψευδείς και ότι άλλα στοιχεία (που δεν είναι σαφή στις λέξεις, αλλά υπάρχουν στην ιστορική κατάσταση) φωτίζουν την κατάσταση.
Πρώτον, το ίδιο το πέρασμα:
Από εκεί πήγε στη Βηθέλ. και ενώ ανέβαινε στο δρόμο, βγήκαν από την πόλη μερικά μικρά αγόρια και του έτρεξαν, λέγοντας: “Πήγαινε, φαλακρός! Πήγαινε, φαλακρός! “24 Όταν γύρισε και τα είδε, τους άκουσε στο όνομα του Κυρίου. Τότε δύο αρκούδες βγήκαν από τα δάση και μάλιστα σαράντα δύο από τα αγόρια.
Τώρα, ας δούμε μερικά από τα στοιχεία του ιστορικού υπόβαθρου και τους διάφορους παίκτες της εκδήλωσης:
1. Πρώτα απ ‘όλα, δεν ήταν “μικρά παιδιά”!
“Τα μικρά παιδιά είναι μια ατυχής μετάφραση. Η εβραϊκή έκφραση neurim qetannim γίνεται καλύτερα «νεαρά κορίτσια» ή «νέοι άνδρες». Από πολλά παραδείγματα όπου οι ηλικίες καθορίζονται στην Παλαιά Διαθήκη, γνωρίζουμε ότι αυτά ήταν αγόρια ηλικίας από δώδεκα έως τριάντα ετών. Μία από αυτές τις λέξεις περιγράφει τον Ισαάκ στη θυσία του στη Γένεση 22:12, όταν ήταν εύκολα στα πρώτα 20 του χρόνια. Περιγράφει τον Ιωσήφ στη Γένεση 37: 2 όταν ήταν δεκαεπτά χρονών. Στην πραγματικότητα, η ίδια λέξη περιγράφει τους στρατιωτικούς άνδρες σε 1 Βασιλέων 20: 14-15 … Αυτές είναι νεαροί άνδρες ηλικίας μεταξύ δώδεκα και τριάντα. “[HSOBX]
2. Ο Ελισσαιας δεν ήταν «παλαιός» – ήταν η ίδια ηλικία όπως ήταν εκεινοι!
“Αλλά ήταν ο Ελισσαιένας γέρος σύντομος στην υπομονή και την αίσθηση του χιούμορ;”
Αυτή η δαπάνη είναι επίσης παραμορφωμένη, γιατί ο Ελισσαιάν δεν μπορούσε να είναι περισσότερο από είκοσι πέντε όταν συνέβη αυτό το συμβάν. Έζησε σχεδόν εξήντα χρόνια μετά από αυτό … “[HSOBX]
3. Ο Ελισσαιέ είχε ΤΕΛΕΙΕΙ να κάνει ένα θαύμα-θαύμα για όλη την πόλη της γειτονικής Ιεριχώ!
“Το κεφάλαιο κλείνει με δύο θαύματα του Ελισσαιέ. Αυτά ταυτίζονταν αμέσως με τον χαρακτήρα του υπουργείου – θα ήταν βοηθητικό κινημα  σε όσους την χρειάζονταν, αλλά αυτό που δεν θα έφερνε καμία έλλειψη σεβασμού προς τον Θεό και τους επίγειους εκπροσώπους του. Στην περίπτωση της Ιεριχώ, αν και η πόλη είχε ξαναχτιστεί (με δυσκολία) στις ημέρες του Αχαάβ (1 Βασιλέων 16:34, q.v.), παρέμεινε αντιπαραγωγική. Προφανώς το νερό βρισκόταν ακόμα κάτω από την κατάρα του Ιησούς του Joshua (πρβλ. Josh 6:26), έτσι ώστε τόσο οι πολίτες όσο και η γη υπέφεραν πολύ (19). Το θαύμα του Ελισσαιού απομάκρυνε πλήρως την ηλικιωμένη κρίση, επιτρέποντας έτσι μια νέα εποχή να φτάσει σε αυτή την περιοχή (βλέπε 20-22). Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Ελισσαιά πραγματοποίησε τη θεραπεία μέσω των μέσων που παρέσχε ο λαός της Ιεριχώ, ώστε να ενισχυθεί η πίστη τους μέσω της υποταγής και της ενεργού συμμετοχής στο καθαριστικό έργο του Θεού. (EBCOT)
4. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε γύρω από μια λατρευτική πόλη (κάπου μεταξύ της Bethel και της Ιεριχούς, σε απόσταση περίπου 10 μιλίων), ένα κέντρο λατρείας κατά του YHWH:
“Οι γλυκές αναμνήσεις του Ελισσαιά από την Ιεριχό έλαβαν ένα άγγιγμα στην Bethel (23). Η δημόσια προσβολή εναντίον του Ελισσαιέ είχε τελικά ως στόχο τον Θεό τον οποίο εκπροσωπούσε. Πράγματι, ολόκληρο το προφητικό υπουργείο του Ελισσαιέ ήταν σε κίνδυνο. Επομένως, η μομφή έπρεπε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Η ξαφνική άφιξη των δύο αρκούδων που κακοποίησαν θύματα σαράντα δύο νεαρών θα χρησίμευε τόσο σαν μια τρομερή καταδίκη για τους απίστους όσο και για την λατρευτική πόλη του Ιεροβοάμ και μια δημοσιευμένη υπενθύμιση ότι η βλασφημία εναντίον του αληθινού Θεού και του προγράμματός του θα ήταν συναντήθηκαν με γρήγορες και ορισμένες συνέπειες (ν. 24). “[EBCOT]
5. Η αβλαβής “πειράγματα” δεν ήταν καθόλου αυτό – υπήρξε μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων του Βάαλ και του προφήτη του YHWH που είχε μόλις θεραπεύσει την παροχή ύδατος (αμφισβητώντας τη δύναμη και την ευεργεσία του Baal!). Αυτή ήταν μια μαζική επίδειξη (αν 42 είχαν μολυνθεί, πόσοι άνθρωποι ήταν στο πλήθος για να αρχίσει με; 50; 100; 400;):
“Καθώς ο Ελισσαιός ταξίδευε από τη Ιεριχό στη Bethel, αρκετές δεκάδες νεαροί (νεαροί, όχι παιδιά) τον έκαναν αντιμέτωπο. Ίσως ήταν νέοι ψευδοπροφήτες του Βάαλ. Το λαχτάρα τους, που καταγράφηκε στο αργκό της ημέρας τους, υπονοούσε ότι αν ο Ελισσαιός ήταν ένας μεγάλος προφήτης του Κυρίου, όπως ήταν ο Ηλίας, έπρεπε να πάει επάνω στον ουρανό, όπως είχε φανεί ο Ηλίας. Το επίθετο φαλακρός μπορεί να κάνει υπαινιγμό στους λεοπάρδες που έπρεπε να ξυρίσουν το κεφάλι τους και θεωρήθηκαν απεχθές. Ή μπορεί απλώς να ήταν μια μορφή περιφρόνησης, διότι η φαλάκρα ήταν ανεπιθύμητη (Ισαίοι 3:17, 24). Δεδομένου ότι ήταν σύνηθες για τους άνδρες να καλύπτουν τα κεφάλια τους, οι νέοι άνδρες πιθανότατα δεν μπορούσαν να πούμε εάν ο Ελισσαιέ ήταν φαλακρός ή όχι. Θεώρησαν τον προφήτη του Θεού με περιφρόνηση … Ο Ελισσαιέ έκρυψε τότε μια κατάρα στους κακοποιούς. Αυτή η φρίκη δεν προήλθε από την υπερηφάνεια του Ελισσαιού, αλλά από την έλλειψη σεβασμού προς τον Κύριο όπως αντικατοπτρίζεται στη μεταχείριση του εκπροσώπου του (1: 9-14). Και πάλι ο Θεός χρησιμοποίησε άγρια ζώα για να εκτελέσει την κρίση Του (πρβλ. 1 Kings 13:24). Ότι οι 42 άντρες ήταν μαυρισμένοι από τις δύο αρκούδες υποδηλώνουν ότι είχε οργανωθεί μαζική διαδήλωση εναντίον του Θεού και του Ελισσαιού “.
6. Ενδέχεται να υπάρχουν στοιχεία δημόσιας ασφάλειας:
“Μια προσεκτική μελέτη του περιστατικού αυτού στο πλαίσιο δείχνει ότι ήταν πολύ πιο σοβαρό από ένα” ήπιο αδίκημα. Ήταν μια κατάσταση σοβαρού δημόσιου κινδύνου, εξίσου σοβαρή με τις μεγάλες συμμορίες νεολαίας που περιπλανιούνται στα τμήματα του γκέτο των σύγχρονων αμερικανικών μας πόλεων. Αν αυτοί οι νεαροί γουρουνόβιλοι κυνηγούσαν σε πακέτα των πενήντα ή περισσότερων, αποτρόπαιοι για τους αξιοσέβαστους ενήλικες και έτοιμοι να μπερδεύουν ακόμα και έναν γνωστό άνθρωπο του Θεού, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τη βία που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει στους πολίτες του θρησκευτικού κέντρου της το βασίλειο του Ισραήλ (όπως ήταν ο Bethel), αν είχαν επιτραπεί να συνεχίσουν την ταραχώδη πορεία τους “[EBD].
7. Ο Ελισσαιέ δεν κάλεσε πραγματικά τις αρκούδες – απλώς εξέδωσε απόφαση σχετικά με αυτούς τους διαδηλωτές. Ο Θεός αποφάσισε σε ποια μορφή απάντησε:
“Ίσως γι ‘αυτόν τον λόγο ο Θεός έκρινε σκόπιμο να βάλει θύμα σαράντα δύο από αυτούς με αυτόν τον θεαματικό τρόπο (δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ίδιος ο Ελισσαιέ, επιβάλλοντας κατάρα, προσευχήθηκε για τον συγκεκριμένο τρόπο τιμωρίας), προκειμένου να να χτυπήσουν τον τρόμο σε άλλες συμμορίες νεολαίας που προσβάλλουν την πόλη και να τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι ούτε ο ίδιος ο Γιαχβέ, ούτε κάποιοι από τους χρισμένους προφήτες του θα απειλούνταν ή θα αντιμετώπιζαν με περιφρόνηση “[ΕΒΔ].
8. Αυτή η κατάρα / κρίση ήταν μέρος των όρων της διαθήκης – ήταν μια υπενθύμιση των ευθυνών του Ισραήλ (και των ευκαιριών για ευλογίες, επίσης):
“Ο Ελισσαιί εξήγησε μια κατάρα παρόμοια με την κατάρα της διαθήκης του 26: 21-22. Το αποτέλεσμα έδωσε προειδοποίηση για την κρίση που θα έβγαινε σε ολόκληρο το έθνος εάν θα συνέχιζε στην ανυπακοή και την αποστασία (βλ 2 Χ 36:16). Έτσι, οι πρώτες πράξεις του Ελισσαιέ ήταν ενδεικτικές της υπηρεσίας που θα ακολουθούσε: Οι ευχές του Θεού θα έρχονταν σε εκείνους που τον κοίταζαν (βλέπε 19-22), αλλά οι φράσεις του Θεού θα έπεφταν σε εκείνους που απομακρύνθηκαν από αυτόν [NIV Study Bible Notes , σε θέση.].
“Εάν παραμείνετε εχθρικοί απέναντί μου και αρνείστε να με ακούσετε, θα πολλαπλασιάσω τις θλίψεις σας επτά φορές, όπως αξίζουν οι αμαρτίες σας. 22 Θα στείλω εναντίον σας άγρια ζώα και θα σας αποστερήσουν από τα παιδιά σας, θα καταστρέψουν τα βοοειδή σας και θα σας κάνουν τόσο λίγους ώστε οι δρόμοι σας θα ερημωθούν »(Λευι 26.21γ)
9. Αυτή η ορατή απεικόνιση της εξουσίας και της πραγματικότητας του ΥΧΟΥ (όπως και η προηγούμενη απεικόνιση της καλοσύνης και της δραστηριότητάς του για αυτούς) σχεδιάστηκε για να αποτρέψει μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή:
“Η αγριότητα των άγριων ζώων ήταν αρκετά βάρβαρη, αλλά ήταν ήπια σε σύγκριση με τη θρυλική σκληρότητα των Ασσυρίων που φαίνεται να ολοκληρώνει την κρίση του Θεού το 722 π.Χ. Η καταστροφική πτώση της Σαμαριάς θα είχε αποφευχθεί εάν οι άνθρωποι μετανοήσουν μετά την επίθεση των αρκούδων και τις όλο και πιο έντονες θεϊκές κρίσεις που την ακολούθησαν. Αλλά αντί να επιστρέψει στο Θεό, το Ισραήλ, όπως και ο Ιούδας σε μια μεταγενέστερη ημέρα, «κοροϊδεύει τους αγγελιαφόρους του Θεού, περιφρονούσε τα λόγια του και κοκκίνισε τους προφήτες του μέχρις ότου η οργή του Κυρίου προκλήθηκε ενάντια στον λαό του και δεν υπήρχε καμία θεραπεία». Χρον. 36:16) “[HSOBX].
Επομένως, αυτό ήταν σχεδόν η θηριωδία που συχνά ερμηνεύεται ως – τα ιστορικά δεδομένα μεταφέρουν το γεγονός σε ΟΛΟΚΛΗΡΑ διαφορετικό φως. Ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη θρησκευτική τύχη (και ως εκ τούτου τη μελλοντική ευημερία) του Βόρειου Βασιλείου … και ζήτησε αποφασιστική αποκάλυψη από τον Θεό για τη σοβαρότητα της κατάστασης και της κατάστασης του λαού …
Αλλά για να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με το νόημα των δύο ανδρών, ο Άγιος Καισάριος Αρλς έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εξήγηση:
“Τώρα, σύμφωνα με την επιστολή, πρέπει να πιστέψουμε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ότι ο ευλογημένος Ελισσαιέ ανατράπηκε με το ζήλο του Θεού να διορθώσει τον λαό, αντί να μετακινηθεί από ανυπόστατο θυμό, όταν επέτρεψε στα παιδιά των Εβραίων να χωριστούν . Ο σκοπός του δεν ήταν η εκδίκηση αλλά η τροποποίησή τους, και σε αυτό το γεγονός, το πάθος του Κυρίου και του Σωτήρα μας ήταν σαφώς προκαθορισμένο. Ακριβώς όπως τα ασυνείδητα παιδιά φώναζαν στον ευλογημένο Ελισσαιό, “Πήγαινε, φαλάκρας. πηγαίνετε επάνω, εσείς baldhead, “έτσι κατά την εποχή του πάθους οι τρελοί Εβραίοι με ασεβείς λόγια φώναζαν στον Χριστό τον αληθινό Ελισσαιό,” Σταυρώστε τον! Σταυρώστε τον! “Τι σημαίνει” Πηγαίνετε επάνω, εσείς baldhead “σημαίνει εκτός από: Να αναλάβει το σταυρό στο χώρο του Γολγοθά; Παρατηρήστε περαιτέρω, αδελφοί, ότι όπως και κάτω από τον Ελισσαιέ σκοτώθηκαν σαράντα δύο αγόρια, έτσι σαράντα δύο χρόνια μετά το πάθος του Κυρίου μας ήρθαν δύο αρκούδες, ο Βεσπασιανός και ο Τίτος και πολιορκούσαν την Ιερουσαλήμ. Επίσης, θεωρούν, αδελφοί, ότι η πολιορκία της Ιερουσαλήμ έλαβε χώρα επί της επίσημης πασχαλίας. Έτσι, με τη δίκαιη κρίση του Θεού, οι Ιουδαίοι που είχαν συγκεντρωθεί από όλες τις επαρχίες υπέφεραν την τιμωρία που άξιζαν, την ίδια την ημέρα κατά την οποία είχαν κρεμάσει τον αληθινό Ελισσαιό, τον Κύριο και τον Σωτήρα μας, στο σταυρό. Πράγματι, εκείνη την εποχή, δηλαδή το σαράντα δεύτερο έτος μετά το πάθος του Κυρίου μας, οι Ιουδαίοι σαν να οδηγούνται από το χέρι του Θεού συγκεντρωμένοι στην Ιερουσαλήμ σύμφωνα με το έθιμό τους για να γιορτάσουν το Πάσχα. Διαβάζουμε στην ιστορία ότι συγκεντρώθηκαν τρία εκατομμύρια Εβραίοι στην Ιερουσαλήμ. έντεκα εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς διαγιγνώσκονται ότι έχουν καταστραφεί από το σπαθί της πείνας και εκατό χιλιάδες νέοι οδηγήθηκαν στη Ρώμη με θρίαμβο. Για δύο χρόνια αυτή η πόλη ήταν πολιορκημένη και τόσο μεγάλος ήταν ο αριθμός των νεκρών που εκδιώχθηκαν από την πόλη που τα σώματα τους ισοδυναμούσαν με το ύψος των τειχών. Αυτή η καταστροφή προηγήθηκε από εκείνες τις δύο αρκούδες που λένε ότι έχουν σκίσει σε κομμάτια σαράντα δύο αγόρια για να υπερισχύουν τον ευλογημένο Ελισσαιέ. Τότε εκπληρώθηκε ό, τι είπε ο προφήτης: «Ο κάπρος από το δάσος το αποβάλλει και τα ζώα του αγρού τροφοδοτούν αυτόν [Ψαλμός 79:14 [80:13]]», όπως υποδείχθηκε μετά από σαράντα δύο χρόνια που το άσχημο έθνος έλαβε αυτό που άξιζε από τις δύο αρκούδες, τον Βεσπασιανό και τον Τίτο »(Προς 127: 2).
Fr. John Whiteford
[1] Αναφέρεται στην αρχαία Χριστιανική Σχόλια για τη Γραφή: Παλαιά Διαθήκη, Vol. Β: 1-2 βασιλιάδες, 1-2 Χρονικά, Εζρά, Νεεμίας, Εσθήρ, Μάρκο Κόντι, εκδ. (Downers Grove, ΙΙΙ: Intervasity Press, 2008) σελ. 149f.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// //////////////// ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// //////////////// /////////////////
1. ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗΚΟΣ ΘΕΟΣ 1
Δεν είναι η πρόθεσή μας να συζητήσουμε την ιστορία της ερμηνείας της Γένεσης [1], αλλά μπορούμε να επαναλάβουμε την πατερική συναίνεση ότι η Γένεση είναι θεολογική αποκάλυψη του Θεού. [2] Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το θέμα της οδύνης των ζώων. για την υγεία του πλανήτη και για την ανθρώπινη σωτηρία, γιατί υπάρχει και πατερική συναίνεση ότι εμείς ως Εικόνα του Θεού πρόκειται να απεικονίσουμε αυτή την εικόνα στην καθημερινότητά μας.
Μπορούμε επίσης να δηλώσουμε ότι οι πρώτοι Πατέρες της Εκκλησίας δεν είχαν λόγο να προσφέρουν μια συστηματική θεολογική άποψη για τη θέση των ταλαιπωριών των ζώων, διότι η ιστορία της Εκκλησίας μας πληροφορεί ότι ήταν υπερβολικά αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση των πολλών αιρέσεων της εποχής τους, αναπτύσσοντας τις διάφορες αρχές της Χριστιανική διδασκαλία και καθιέρωση μιας καθολικής ερμηνείας της Γραφής που επικεντρώθηκε στον ρόλο της ανθρωπότητας στη δημιουργία του Θεού. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν αδιάφοροι για την υπόλοιπη Δημιουργία. Το βιβλικό και πατερικό σχόλιο είναι έγκυο με υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαμορφώσει μια καθολική, συμπονετική και ελεήμονη θεολογία που μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σχέση μας με τα ζώα και τη μεταχείρισή τους. Για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε, μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας σε μερικά κοινά θέματα μέσα στην πατερική βιβλική εξήγηση:
Ο Θεός έχει σχέση αγάπης με τη Δημιουργία Του.
Ο Θεός είναι τόσο υπερβατικός όσο και εμμέσως μέσα και μέσα από όλη τη δημιουργία Του.
Ο Θεός είναι η πηγή κάθε καλοσύνης και αρετής.
Ο Θεός δημιούργησε όλα τα όντα για να ζήσουν αρμονικά, ειρηνικά και χωρίς βία και πόνο.
Ο Θεός δημιούργησε ανθρώπινα πλάσματα στην Εικόνα ενός αγαπημένου και συμπονετικού Θεού.
Εμείς ως Image θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αντικατοπτρίσουμε το Αρχέτυπο στις ζωές μας.
Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το πατριαρχικό σχόλιο μας διδάσκει ότι ο Θεός δημιουργεί για να γίνει γνωστός και να μοιραστεί την Αγάπη Του με τη Δημιουργία Του. Οι Πατέρες επιβεβαιώνουν επίσης τις βιβλικές διδασκαλίες που περιγράφονται στο πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης, που αναγνωρίζουν ότι όλα τα πλάσματα είναι ευλογημένα, δεδομένης της «αναπνοής της ζωής» και που περιγράφεται από τον Θεό ως καλό και πολύ καλό:
Τότε ο Θεός είπε: “Αφήστε τα νερά να φτιάξουν πλάσματα που έχουν ζωή και αφήστε τα πουλιά να πετάξουν πάνω από τη γη διαμέσου του στεφάνου του ουρανού. Ήταν τόσο. Έτσι ο Θεός έκανε μεγάλα θαλάσσια πλάσματα και όλα τα ζωντανά που κινείται με τα οποία τα νερά αφθονούν ανάλογα με το είδος τους και κάθε φτερωτό πουλί ανάλογα με το είδος του. Ο Θεός είδε ότι ήταν καλό. Ο Θεός τους ευλόγησε λέγοντας: “Γίνε καρποφόρος και πολλαπλασιάζετε και γεμίστε τα νερά στις θάλασσες και αφήστε τα πουλιά να πολλαπλασιαστούν στη γη” (Γκ. 1: 20-22). Τότε ο Θεός είπε: “Αφήστε τη γη να φέρει το ζωντανό πλάσμα σύμφωνα με το είδος της: τα τετράποδα, τα ερπετά και τα άγρια ζώα της γης σύμφωνα με το είδος τους. “Ήταν έτσι. Έτσι ο Θεός έκανε τα άγρια ζώα της γης σύμφωνα με το είδος τους, τα βοοειδή ανάλογα με το είδος τους, και όλα τα ερπετά στην γη ανάλογα με το είδος τους. Ο Θεός είδε ότι ήταν καλό “(Γι. 1: 24-25).
Στη Γένεση 9: 9-17, μαθαίνουμε επίσης ότι ο Θεός επεκτείνει τις πνευματικές ευλογίες Του παραχωρώντας το Σύμφωνό Του για να ανθίσει σε όλα τα πλάσματα:
Ιδού, θεσπίζω τη Διαθήκη Μου μαζί σου και με το σπέρμα σου μετά από σένα και κάθε ζωντανό πλάσμα μαζί σου: τα πουλιά, τα βοοειδή και όλα τα άγρια ζώα της γης, από όλα όσα βγήκαν από την κιβωτό μαζί σου. (Gen 9: 9-10)
Ακριβώς σε περίπτωση που δεν κατανοήσουμε αυτή την αποκάλυψη, ο Θεός επαναλαμβάνει αυτή τη Σύμβαση επτά φορές σε οκτώ στίχους. Αυτή η έμφαση από την επανάληψη πρέπει σίγουρα να είναι σημαντική, ιδιαίτερα καθώς εκτείνεται πέρα από την πτώση. Αυτό είναι και πάλι σημαντικό για τα θέματα της ταλαιπωρίας των ζώων, της οικολογίας και της ανθρώπινης σωτηρίας.
Εκτός από τις ευλογίες του Θεού για τη ζωή και την άνθηση, διδάσκουμε επίσης ότι με την προνοητική φροντίδα του, όλα τα δημιουργημένα όντα έλαβαν διατάξεις και οδηγίες να τρώνε μια χορτοφαγική / vegan δίαιτα. Αυτό διδάσκουμε δείχνει την ειρηνική, χωρίς βία φύση της αρχικής και ιδανικής σχέσης μεταξύ όλων των δημιουργημένων όντων του Θεού:
Τότε ο Θεός είπε: “Ιδού, σας έδωσα κάθε βότανο που φέρει σπόρους που σπέρνει σπέρμα πάνω στο πρόσωπο όλης της γης και κάθε δέντρο του οποίου ο καρπός αποδίδει σπόρο. Σας [άνθρωπος] θα είναι για φαγητό. Δίνω επίσης κάθε πράσινο φυτό ως τροφή για όλα τα άγρια ζώα της γης, για όλα τα πουλιά του ουρανού και για όλα όσα σέρνουν στη γη, στην οποία είναι η αναπνοή της ζωής. “Ήταν έτσι. Τότε ο Θεός είδε όλα όσα είχε κάνει και, πράγματι, ήταν πολύ καλό … »(Γκ. 1: 29-31).
Η οδηγία να τρώμε μια δίαιτα απαλλαγμένη από βία είναι η επιλογή του Θεού και μια άλλη αποκάλυψη για το τι καθορίζει ο Θεός είναι πιο κατάλληλο για τις ανάγκες μας και για την ύπαρξη ενός κόσμου απαλλαγμένου από βία και κακοποίηση. Σε μεταγενέστερα άρθρα θα εξετάσουμε την ταλαιπωρία που υφίστανται τα ζώα που συμμετέχουν στην παραγωγή της διατροφής με βάση τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και την ανθρώπινη και περιβαλλοντική βλάβη που προκαλεί.
Στα κεφάλαια 7 και 8 της Γένεσης υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι υπάρχει ισοδυναμία φροντίδας και προστασίας από βλάβες στην επιθυμία του Θεού να σώσει ένα απόθεμα κάθε είδους ζώων από τον Κατακλυσμό. Είναι σημαντικό ότι πρόκειται για ζώα που πιστεύουμε ότι είναι ελάχιστα ή καθόλου χρήσιμα για εμάς, αλλά είναι, ωστόσο, σημαντικά για τον Θεό. Αυτό θα πρέπει, τουλάχιστον, να θέσει σε αμφισβήτηση οποιαδήποτε φιλοσοφία ή θεολογία που διδάσκει ότι όλα δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το ανθρώπινο πλάσμα.
Ο Άγιος Αθανάσιος συνοψίζει τις παραδοσιακές πατερικές διδασκαλίες που περιγράφονται παραπάνω:
Ο [Λόγος] επεκτείνει παντού την δύναμή του, φωτίζοντας όλα τα πράγματα ορατά και αόρατα, περιλαμβάνοντας και περικλείοντάς τα μέσα, προσδίδοντας ζωή και όλα, παντού, σε καθένα ξεχωριστά και σε όλα μαζί δημιουργώντας μια έξοχη ενιαία ευφημιστική αρμονία. [3]
Συμπερασματικά, αυτά είναι η δομική δυναμική μέσα στην οποία καταλαβαίνουμε για πρώτη φορά έναν αγαπητό και συμπονετικό Θεό και την ουσιαστική καλοσύνη όλων των δημιουργημένων όντων που μοιράζονται το δημιούργημα του Θεού με την ύπαρξη χωρίς βία.
Βιβλιογραφικές αναφορές:
[1] Αναφερόμαστε στον αναγνώστη σε μια μονογραφία και σε μια ηλεκτρονική διδασκαλία για όσους επιθυμούν να διερευνήσουν αυτή την πτυχή: Bouteneff, P. Beginnings: Αρχαίες Χριστιανικές Αναγνώσεις των Βιβλικών Αφηγήσεων Δημιουργίας. Grand Rapids, Μίσιγκαν: Baker Academic (2008).
[2] Παπαβασιλείου, Β. (2013) Θεολογία της Γένεσης [online] διατίθεται στη διεύθυνση: http://gocas.org/index.php?option=com_content&view=article&catid=39%3Alessons-in-orthodox-faith&id=113%3A280112

-τη-θεολογία-γένεσης & Itemid = 114.

[3] Thomson, Robert W., ed. Αθανάσιος: Αντί Γκέντες και De Ενσαρκώνοντας. Oxford: Clarendon Press, (1971) σελ. 115
2. ΕΝΑ ΑΓΑΠΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΘΕΟΣ pt
Ενώ αναγνωρίζω ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν διαφορές στην ερμηνεία των βιβλικών κειμένων σε αυτό το σύντομο σχόλιο, ακολουθώ την ερμηνεία των Πατέρων που εκφράζουν μια θεολογία βασισμένη στην έννοια του Θεού χωρίς αποκλεισμούς και όλου του Θεού. Προσπαθώ να δώσω μια ματιά – μια αναμνησία – μιας προηγούμενης θεολογικής κατανόησης της αλληλεξάρτησης κάθε δημιουργίας που αγαπά και προστατεύεται από τον Θεό. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι πατέρες της πρώτης εκκλησίας δεν είχαν λόγο να προσφέρουν μια συστηματική θεολογική άποψη για τη θέση των δεινών των ζώων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν αδιάφοροι με την υπόλοιπη Δημιουργία όπως η διδασκαλία του Ειρήνη δείχνει εδώ:
Τώρα, ανάμεσα στα “όλα τα πράγματα” ο κόσμος μας πρέπει να αγκαλιαστεί. Και αυτό, λοιπόν, έγινε από το Λόγο Του, όπως μας λέει η Γραφή στο βιβλίο της Γένεσης [1].
Ενώ η μη ανθρώπινη δημιουργία δεν ήταν η κύρια εστίασή τους, οι Πατέρες αναγνώρισαν ότι μόνο οι άνθρωποι είχαν αμαρτήσει και ότι μόνο οι άνθρωποι χρειάζονταν διδασκαλία και μετάνοια. Ο Ειρηναίος είναι σαφής:
Ενώ όλα τα πράγματα έγιναν από το Θεό, ορισμένα από τα πλάσμαμά Του αμάρτησαν και εξεγέρθηκαν από μια κατάσταση υποταγής στον Θεό και άλλοι, και μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία, συνέχισαν και εξακολουθούν να επιμένουν, υπό την υποταγή του Αυτού που τους σχημάτισε. 2]
Ο Αθανάσιος επιβεβαιώνει αυτή την αναγνώριση:
Τίποτα στη δημιουργία δεν είχε παραπλανηθεί στις αντιλήψεις του για το Θεό, εκτός από το ανθρώπινο ον μόνο. [3]
Υπάρχει επίσης μια πατερική παράδοση που αναγνωρίζει ότι μέσω της ενσάρκωσης του Χριστού, της Σταύρωσης και της Ανάστασης και μέσω της ευχαριστιακής προσφοράς, η δημιουργία είναι αγιασμένη. [4] Ο Κύριλλος της Ιερουσαλήμ διασαφηνίζει:
Και μην αναρωτιέστε ότι ολόκληρος ο κόσμος ήταν λύτρας. διότι δεν ήταν απλώς άνθρωπος, αλλά ο μονογενής Υιός του Θεού, ο οποίος πέθανε για λογαριασμό του [5].
Οι Πατέρες διδάσκουν ότι ο Χριστός αγιάζει τη Δημιουργία μέσα από όλα όσα άγγιξε. Για παράδειγμα, διδάσκουμε ότι ο Χριστός «κοιμάται για να ευλογήσει τον ύπνο», «κλαίει για να κάνει τα δάκρυα ευλογημένα» [6] και ρητά, οι Πατέρες συνδέουν το βάπτισμα του Χριστού με τον αγιασμό των βαπτιστικών υδάτων [7]. Ο Βασίλειος της Σελευκίας, για παράδειγμα, διδάσκει ότι ο Χριστός έσωσε τον κόσμο και απελευθέρωσε τη γη [8] και αναφέρει όλα τα οφέλη της σωτηρίας, συμπεριλαμβανομένης της «αρχής του καθαρισμού για τον κόσμο» και της «ανανέωσης της φύσης». [9] Σημαντικό είναι ότι οι σύγχρονοι σχολιαστές όπως ο Theokritoff (2001, 2009) και ο Gschwandtner (2012) μας ενημερώνουν ότι μπορεί να βρούμε παρόμοιες διδασκαλίες σε πολλά εκκλησιαστικά κείμενα [10]. Συνοπτικά, έχω παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις για μια Ανατολική Ορθόδοξη παράδοση που είναι συμπαθητική με την έννοια του ζώου ταλαιπωρία και τη σωτηρία.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ICON – ΧΡΙΣΤΟΣ σπάσει τα δεσμά του βασανισμού των ζώων

Δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου, 2018 από το admin – Αφήστε μια απάντηση

ICON – ΧΡΙΣΤΟΣ σπάσει τα δεσμά του βασανισμού των ζώων

Εδώ είναι μια σύντομη θέση σε ένα νέο εικονίδιο που αντιπροσωπεύει την ανησυχία του Χριστού για την ταλαιπωρία των ζώων. Είναι με βάση τα επιχειρήματα που αναφέρονται στο διδακτορικό μου και το επικείμενο βιβλίο που με οδήγησε να κινήσω συζητήσεις με έναν από τους πιο έμπειρους αγιογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου  τον Aidan Hart . [1] Η συνεργασία μας για το θέμα αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας όμορφης τρίπτυχου με τίτλο Χριστού Σπάζοντας τα δεσμά της ταλαιπωρίας των ζώων.

Ζήτησα απο τον Aidan να γράψει μια σύντομη εξήγηση  για την έννοια πίσω από μερικά από τα σύμβολα στο εικονίδιο :

Η εικόνα δείχνει τον Παράδεισο με τη συμπερίληψη των δένδρων, τη θάλασσα, το γρασίδι, μέλισσες, τα πουλιά, τα ψάρια, το φίδι και σαύρα, τα οποία φαίνονται υγιή. Αυτά τα πλάσματα, και o Άγιοs Ειρηναίος και ο Ισαάκ, το πρόσωπο του Χριστού, αναγνωρίζοντας τον ως Δημιουργού και Συντηρητής τους. Μία από τις μέλισσες πετά προς Αυτόν. Αυτή η στάση του επαίνου βρίσκεται στην καρδιά της Εδέμ της ζωής, ακριβώς όπως η αχαριστία βρίσκεται στην καρδιά της κόλασης στη ζωή … Αυτό το τρίπτυχο παρουσιάζει τον Χριστό στο κέντρο της δημιουργίας, σαν δεύτερος Αδάμ στον παράδεισο. Εκείνος ευλογεί με το δεξί του χέρι, και το κατευθύνει με το αριστερό του. Αυτός είναι ένας προφήτης, ιερέας και βασιλιάς της δημιουργίας. 

Στις συζητήσεις μας, εξέφρασα την επιθυμία για το εικονίδιο για να απεικονίζουν διάφορες πτυχές της ταλαιπωρίας των ζώων στο σύγχρονο κόσμο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι ήταν θεμελιωμένη τόσο στην Ανατολική Ορθόδοξη θεολογία και στην Πατερική διδασκαλία του Λουκά 13:15 και 14: 5. [2] Έδωσα στον Aidan κάποιες ιδέες για το πώς ο Χριστός μπορούσε να περιγραφεί οτι  περιβάλλεται από μια ποικιλία ζώων, κάποια αδυνατισμένα, που βγαινουν από τα κλουβιά με σπασμένες πόρτες, ενώ άλλα θα εμφανίζονται με σπασμένες αλυσίδες, συμβολίζοντας έτσι το σπάσιμο των δεσμών του θανάτου και  την δύναμη του Σατανά. Ο Aidan αποτυπώνει όμορφα την εικονα αυτή στο κέντρο του πίνακα και εξηγεί ότι το εικονίδιο:

Δειχνει την ευλογία του Χριστού, και την απελευθέρωση , η τίγρης και το κοτόπουλο από τα κλουβιά τους και το σκυλί από τις αλυσίδες του. Ο Χριστός έχει έρθει για να ορίσει όχι μόνο χωρίς την ανθρωπότητα, αλλά και όλη τη δημιουργία. [3]

Η σκληρότητα απέναντι στα ζώα προκαλεί όχι μόνο τη σωματική ταλαιπωρία των θυμάτων, αλλά και εισάγει μια τραγική παραφωνία σε αυτή την κοσμική ύμνο. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι ως εκ τούτου μια αμαρτία, όχι μόνο κατά των ζώων, γι ‘αυτό είναι επίσης μια αποτυχία εμάς τους ανθρώπους να είναι αγωγοί της Θείας Ευχαριστίας χορωδία.

Ο Aidan εξηγεί επίσης ότι η εικόνα διπλασιάζει ως μια εικόνα της δεύτερης έλευσης του Χριστού:

Ρώμη φιλοξενεί πολλά αψίδα ψηφιδωτά που χρονολογούνται από την πρώτη χιλιετία. Μερικα από τα οποια  δείχνουν τον  Χριστο  στη μέση σε ολύχρωμα σύννεφα. Παραδείγματα αποτελούν οι εκκλησίες της SantaCecilia στη Τραστέβερε, Βασιλική των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, Σάντα Constanza, Σάντα Prassede και SantaMariaTrastevere. Τι σημαίνουν αυτά τα σύννεφα και τι αντιπροσωπεύουν; Είναι σύννεφα από την ανατολή του ηλίου, και ως εκ τούτου υποδεικνύουν Δευτέρα Παρουσία του Χριστού εν δόξη:

… Στη συνέχεια θα εμφανιστεί το σημείο του Υιού του ανθρώπου εν τω ουρανώ, και τότε όλες οι φυλές της γης θα θρηνήσουν, και θα δουν τον Υιό του ανθρώπου να έρχεται πάνω στα σύννεφα του ουρανού με δύναμη και πολλή δόξα … (Κατά Ματθαίον 24:30 )

Οι περισσότερες από αυτές τις αψίδες φέρουν  επίσης ένα σταυρό στην κορυφή. Αυτό είναι το «σημάδι του Υιού του Ανθρώπου» που θα εμφανιστεί στον ουρανό κατά την έλευση του Χριστού, ένα σημάδι παραδοσιακά κατανοητό από την Ορθόδοξη Εκκλησία να είναι ο σταυρός. Τα αστέρια που περιβάλλουν  τον σταυρό μας στο τρίπτυχο αντιπροσωπεύουν το πλήθος των ουράνιων αγγέλων που θα τον συνοδεύουν.

Εκατέρωθεν του Χριστού είναι οι άγιοι Ειρηναίος της Λυών και Ισαάκ ο Σύρος που εικονίζεται κρατώντας ειλητάρια των κειμένων που αναφέρονται σε δύο σημαντικές διδασκαλίες τους για το θέμα αυτό. Στον αριστερό πίνακα έχουμε ένα κείμενο από St Ειρηναίος ( Κατά Αιρέσεων  2: 2: 5), η οποία μας θυμίζει, θα πρέπει να ξεχνάμε: «Τώρα, μεταξύ των“όλα τα πράγματα”ο κόσμος μας πρέπει να αγκαλιάσει» Είναι, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας μας να θυμόμαστε αυτή τη διδασκαλία και άλλες παρόμοιες, που έχει ως αποτέλεσμα την σημερινή οικολογική μας κρίση και ανυπολόγιστη ταλαιπωρία των ζώων.

Στα δεξιά του πίνακα είναι του Αγίου Ισαάκ με ένα λιγότερο γνωστό στην  διδασκαλία από το  Mystic Συνθηκών,  (Ch.1): «Η καταπίεση έχει εξαλειφθεί από τη συμπόνια και την παραίτηση.» Εδώ μας υπενθυμίζουν ότι είναι μέσα από τη συμπόνια – και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλα για την  ενάρετη συμπεριφορά – σε συνδυασμό με την αναγνώριση και την παραίτηση από τις αμαρτίες μας ενάντια σε «όλα τα πράγματα» στη δημιουργία, που θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε από τον εαυτό μας και αυτά που πρόκειται να τα φροντίζουν, όλων των μορφών καταπίεσης και επιβλαβείς κατεστημένα συμφέροντα.

Και οι δύο από αυτές τις διδασκαλίες στηρίζονται στην αγάπη του Αγίου και επιθυμούν να αντικατοπτρισουν  την πραγματική εικόνα του Θεού. Η παραπάνω εικόνα απεικονίζει ακριβώς αυτό.

[1]  Aidan Hart Εικόνες  http://www.aidanharticons.com. άρθρο Aidan θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας όταν ολοκληρωθεί.

[2] Σχεδιασμένες εκατέρωθεν του Χριστού στο κέντρο του πίνακα. Η συζήτηση για την Πατερική διδασκαλία για Luke 13:15 & 14: 5 έχει συζητηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο άρθρο μου στην Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Επιθεώρηση, τόμος 61 Φθινόπωρο-Χειμώνας 2016 Αριθμοί 3-4: 125-140.

[3] Rom 8: 19-23.

////////////////////////////////////////////

Why does the melting Arctic sea ice matter?

Latest Articles – Προσφτα Αρθρα

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2018 από το admin – Αφήστε μια απάντηση

Αυτό είναι ένα άρθρο από τον έφεραν στο φως από  Zachary Davies Boren  @zdboren    και

Georgie Johnson  @georgiefjohnson. Είναι κατατοπιστική με τις συνδέσεις με άλλες πληροφορίες. 

  Γιατί η τήξη  του παγου της Αρκτικής μετραει ?

Με την ραγδαία αύξηση της  θερμοκρασίες της Αρκτικής, ρωτησαμε  κορυφαίους επιστήμονες γιατί είναι σημαντικό και αν ο θαλάσσιος πάγος εξαφανίζεται. Κάθε χρόνο, περίπου την ίδια ώρα, η Αρκτική αγγιζει την «μέγιστη θαλάσσιου πάγου», όπως η Ανταρκτική φτάνει την «ελάχιστη θαλάσσιου πάγου». Και η φετινή εκδήλωση ήταν ρεκόρ.

Σε μια ευρέως- δημοσιευση , η National Snow & Data Center (NSIDC) είπε ότι ο παγος στην Αρκτική θάλασσα στις 7 Μαρτίου ήταν «το χαμηλότερο ανώτατο όριο που κατεγραφει στη δορυφορική , με ρεκόρ 38 ετών.»  Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες νωρίτερα, η Ανταρκτική είχε ιστορικό ποσό των θαλάσσιων πάγων – «το χαμηλότερο στο δορυφορικό ρεκόρ.»  Τα στοιχεία ενισχυμένα ό, τι έχει γίνει μια αδυσώπητα συχνή παρατήρηση: πολικών πάγων που λιώνουν με ταχύ ρυθμό. Το 2017 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το μέγιστο των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής έθεσε ένα νέο χαμηλό ρεκόρ – και είχε παρατηρηθει σταθερά  να καταγράφει χαμηλές συνθήκες για αρκετούς μήνες πριν από αυτό. Τα πράγματα, ωστόσο, εινια λιγότερο απλα  στην Ανταρκτική.

Χωρίς Παγο;
«Ήταν κάτι το εξαιρετικό για αρκετούς μήνες στην Αρκτική,» είπε ο Δρ Julienne Stroeve σε μια πρόσφατη δηλωση  στα Μεσα ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Πληροφοριών Ενέργειας και Κλιματικής (ECIU) στο Λονδίνο. «Υπάρχει μια τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας που συμβαίνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Stroeve, μια πολική καθηγητρια  στο UCL και ανωτέρα  ερευνητής στο NSIDC. Εξήγησε: «Όταν έχεις πραγματικά λεπτό πάγο, θα μπορούσαμε να έχουμε  ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι που λιώνει από ένα τόνο πάγου και θα έχουμε μια τεράστια πτώση. «Θα μπορούσαμε  επίσης να έχουμε  ενα πιο κρύο καλοκαίρι που κρατά ένα λεπτό στρώμα πάγου γύρο του.  Η διακύμανση από έτος σε έτος αρχίζει να αυξάνεται αρκετά, πραγματικά αρχίζουμε  και το βλέπουμε αυτο τώρα.»Σχολιασε οτι  είναι“κάτι που βλέπετε στα κλιματικά μοντέλα, όπως τη μετάβαση σας σε Αρκτική χωρίς πάγο, συνθήκες.” «Είναι αυτό ένα σημάδι ίσως, όπου είμαστε επικεφαλής;» Όπως θα περιμένατε, η πιθανότητα μιας Αρκτικης  χωρις παγο ,εξαρτάται μαζικά από το πόσο οι άνθρωποι του διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν την άντληση στις ατμοσφαιρας .  Επιπλεον 1.000 γιγατόνοι θα το  καθιστούσαν  πολύ πιθανό οπως δείχνει η τελευταία έρευνα . Προς το παρόν, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 είναι περίπου 30-40 γιγατόνους το χρόνο – γεγονός που υποδηλώνει οτι  θα μπορούσαμε να χτυπήσει το σήμα 1k γύρω στα μέσα του αιώνα.

Σε αυτό το σημείο, η Δρ Έμιλι Shuckburgh, εμπειρογνώμονας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ήταν πρόθυμη να τονίσει ότι το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον άλλο πόλο. «Είναι λίγο τεχνητό να σωρευσουμε τον παγοστην   Ανταρκτική και την Αρκτική θάλασσα μαζί», είπε. «Οι διαδικασίες καθορισμού των θαλάσσιων πάγων στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικες , σε ένα βασικό επίπεδο που είναι, επειδή η Αρκτική είναι ένας ωκεανός που περιβάλλεται από ξηρά, ενώ η Ανταρκτική είναι γη που περιβάλλεται από ωκεανούς.» Η Ανταρκτική έχει πράγματι δει μια μικρή συνολική αύξηση των θαλάσσιων πάγων κατά τη διάρκεια των τελευταιων χρονων , μια τάση στην οποία κρύβονται πολλές περιφερειακές διακυμάνσεις. «Υπάρχει πολλή μεταβλητότητα από έτος σε έτος στην Ανταρκτική. Ίσως ακόμα περισσότερο από ό, τι στην Αρκτική, οπου οι  περιφερειακές αλλαγές εχουν σημασία.»

Σημαίνει τίποτα 
Όλη αυτή η συζήτηση για μια πιθανή  χωρίς παγο  Αρκτική μας φέρνει σε  μια στήλη στην εφημερίδα The Times το περασμένο έτος , γραμμένο από τον γνωστό  σκεπτικιστή κληματως και ιδιοκτήτη του ανθρακωρυχείου,  Matt Ridley. Ο Ridley έγραψε:  « Κάποια στιγμή  μέσα στις επόμενες δεκαετίες, μπορούμε να δούμε και τον Αρκτικό Ωκεανό χωρίς πάγο, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες, ακριβώς όπως ήταν στην εποχή των προγόνων μας. «Η επίδραση στην ανθρώπινη ευημερία, και των ζώων και των φυτών, θα είναι μικρή. Για όλη την προσοχή που παίρνει, η μείωση των πάγων της Αρκτικής είναι το πιο ορατό, αλλά  το λιγότερο επιβλαβείς,απο τις   επιπτώσεις  της υπερθέρμανσης του πλανήτη.» 

Οι επιστήμονες στο πάνελ ήταν ενοχλείμενοι από αυτό το «λιγότερο επιβλαβή» σχόλιο. «Αυτές οι αλλαγές δεν συμβαίνουν σε απομόνωση στο υπόλοιπο του πλανήτη,» είπε ο Δρ Τζέιμς οθόνη, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Σίγουρα μπορεί, και πολύ πιθανόν να επηρεάζουν τον καιρό και το κλίμα χιλιάδες μίλια στο νότο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Αμερικής.»

 Ριζική αλλαγή

Αυτό είναι μόνο η αρχή του, είπε δυνατά. «Πάρτε αυτό το σχόλιο για τους ανθρώπους που ζουν στη βόρεια ακτή της Αλάσκας, όπου όλα τα σπίτια τους πέφτουν στη θάλασσα λόγω της διάβρωσης των ακτών. «Μιλήστε με την πολική αρκούδα οικολόγος, που θα λένε ότι αυτό είναι ένα θέμα βιότοπου. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ότι οι πολικές αρκούδες μπορούν να ευδοκιμήσουν, όταν ο  οικοτόπος τους χάνεται.»Πράγματι, υπάρχει  μια νέα έρευνα που δείχνει  η Beluga φάλαινα ήδη σε κίνδυνο να  αντιμετωπίζει μια νέα απειλή από την τήξη της Αρκτικής, η οποία είναι βαθιά, και  διαταράσσεται η βάση της τροφική αλυσίδας. Για ένα χτύπημα από χτύπημα των επιπτώσεων για την άγρια ζωή και τους ανθρώπους, ελέγξτε έξω  αυτό το  Ανακαλύφθηκε το κομμάτι από το 2015 .

Στην καρδιά της κλιματικής κρίσης είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, και η Αρκτική παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. «Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική επιδεινώνει την τήξη του icecap Γροιλανδίας», δήλωσε ο Screen «και αυτό συμβάλλει – πιστεύω -. Περίπου στο 1/3 της ανόδου της στάθμης της θάλασσας» «Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ένα τεράστιο πρόβλημα για όλους μας .»Όποιος μας φέρνει στο μόνιμο στρώμα του πάγου, η οποία κατέχει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι είναι σήμερα στην ατμόσφαιρα.

Πρόσφατες μελέτες  πρατηρουν  αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική – η οποία συμβαίνει σε ποσοστό διπλάσιο από τον υπόλοιπο κόσμο – έχει ήδη αντίκτυπο  ηπειρωτικά – και στο βόρειο Καναδά, για παράδειγμα.

Καταχωρήθηκε στο UncategorizedΑφήστε μια απάντηση

////////////////////////////

Interview with Met. Kallistos of Diokleia, pt 1.

Συνέντευξη με τον Μητρ. Κάλλιστο της  Διοκλείας

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Μητροπολίτη Κάλλιστος και πρεσβυτέρα Χριστίνα (Δρ Nellist) στις 24 TH Φεβρουάριο 2014 στην Οξφόρδη της Αγγλίας.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα : Πρώτον Πατέρα, θα ήθελα να σας ζητήσω να σχολιάσετε από την έρευνα που σας  άφησα την τελευταία χρονιά. Αυτη σχετιζοταν με τις  παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τον ορθόδοξο ιερέα,  σε οτι αφορα την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της έρευνάς μου για το 2012.Η ερευνα  εξέτασε τη γνώμη της κυπριακής προστασιας των ζώων για την Ορθόδοξη Εκκλησία σε σχέση με τις διάφορες πτυχές του θέματος των ζώων.

Μητροπολίτης Κάλλιστος: Ναι, αλλά αν μπορώ να διατυπωσω την φράση ελαφρώς διαφορετικα απο  ό, τι ο ιερέας λέει σε έναν ή δύο τομείς, σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει τίποτα που να λέει όπου ένιωσα οτι  «όχι αυτό είναι σίγουρα λάθος». Έτσι μπορώ να πω ότι έχει δίκιο στις δηλώσεις του. Μπορώ να σχολιάσω ένα ή δύο από τις απαντήσεις του, αλλά νομίζω ότι κάποια από αυτά τα σημεία καταλήγουν  σε περαιτέρω ερωτηματολόγιο που έστειλε σε μένα, αντί  γις σχόλιο πανω στις δηλώσεις του, θα ήθελα να κάνω ίσως και το δικο  μου σχολιο Τα σημεία που πρέπει να συζητήσουμε, όχι ότι διαφωνώ μαζί του, είναι τα ερωτήματα από το αν τα ζώα έχουν ψυχή και φυσικά, γιατί οι ορθόδοξοι κληρικοί,στους Οποιους εχετε  γράψει δεν εχουν απαντησει. Νομίζω ότι ένας από τους λόγους μπορεί να είναι ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι να απαντήσουν . Όταν παίρνουμε  μια έρευνα και δεν υπάρχει μια απλή και προφανής απάντηση σε αυτη, έχουμε  την τάση να το βάζουμε  στην άκρη και να μην κάνουμε τίποτα γι ‘αυτό.

Κατ ‘αρχάς ένα γενικό σχόλιο – μου φαίνεται ότι η ανησυχία για την καλή διαβίωση των ζώων είναι μια αρκετά πρόσφατη ταση σε μια χώρα όπως η Βρετανία. Φυσικά, στην παράδοση και στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε τους  Αγίους  που έχουν δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τα ζώα, αλλά οι  φιλοζωικές οργανώσεις συγκεκριμένα είναι νομίζω μια αρκετά σύγχρονη κινηση . (1)  Έτσι για μένα, μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζουν δεν ανοικουν τόσο πολύ  σε ένα θεολογικό ζήτημα, αλλα περισσοτερο  σε πολιτιστικό. Αυτό το θέμα έχει μια ανησυχία που οι άνθρωποι έχουν αισθανθεί σε χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πολιτισμικά οι παραδοσιακά ορθόδοξες χώρες που δεν έχουν πραγματικά καταφέρει να συμβαδίσουν με αυτό. Δεν είναι ότι παίρνουν μια διαφορετική στάση, αλλά είναι περισσότερο η κατάσταση, ίσως ότι στη Δύση ήταν σε πενήντα ή εκατό χρόνια πισω. Πιθανώς στις αρχές του 20ου αιώνα δεν θα έχουν βρει πολύ με τον τρόπο των οργανώσεων προστασίας των ζώων, ακόμη και στη Δύση, μπορεί να κάνω λάθος εκεί, αλλά το βλέπω περισσότερο ως πολιτισμική και κοινωνιολογική προσεγγυση όχι θεολογική, αλλά αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Δεν ήταν γραφή μου με την Εκκλησία. Αυτό ήταν το γενικό θέμα που βγήκε απο την ερευνα στην  Κύπρο. Πολλοί άνθρωποι είχαν γράψει στους ιερείς και σε επίσκοπους  και δεν είχαν  λάβει καμία απάντηση.

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα στο μυαλό των περισσότερων επισκόπων και ιερεων και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ασχολούνται με τον άνθρωπο και με αυτό η απάντησή μου είναι «δεν είναι θέμα είτε / ή, που θα πρέπει να ασχολούνται με τους ανθρώπους και τα ζώα. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Τώρα βέβαια η εμπειρία μου είναι περιορισμένη, όπως είχα πάντα μια αστική ανατροφή και έτσι δεν ξέρω σε πάρα πολλές λεπτομέρειες τι συμβαίνει στη γεωργία, αλλά έχω δει κάποια πράγματα που μου άφησαν πολύ ανήσυχο.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Λοιπόν εγώ δεν τρώω κρέας όχι επειδή δεν μου αρέσει η γεύση του, αλλά επειδή έχω αντιρρήσεις για το σύστημα, το οποίο είναι πολύ σκληρο και το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να επιλέξω να μην είμαι μέρος αυτής της σκληρότητας και απλά ελπίζω ότι με τον καιρό, οι οργανώσεις που κάνουν επικεντρωθεί σε μεθόδους καλλιέργειας, όπως Compassion in World Farming (2), για παράδειγμα, μπορουν να το αλλάξουν. Και πάλι, μέθοδοι ,όπως το γεωργικο εργοστάσιο, είναι μάλλον νέα και πιστεύω ότι εάν περισσότεροι άνθρωποι ήξεραν τι συμβαινει θα μπορουν κάλλιστα να εγκαταλείψουν την κατανάλωση κρέατος. Φυσικά, είναι εύκολο να μάθουν τι συμβαίνει, υπάρχει άφθονο οπτικό και γραπτό υλικό στο διαδίκτυο και με τη μορφή των εκθέσεων και της έρευνας. Έτσι, ίσως είναι περισσοτερο  ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν, παρά οτι δεν  είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες.

Μητροπολίτης Κάλλιστος : Καλά ακριβώς. Οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις , οπως εγω, τρωμε τα προϊόντα, αλλά δεν ξέρουμε πάρα πολλά για το παρασκήνιο και νομίζω ότι αν ήξερα περισσότερα για το παρασκήνιο θα αισθάνομουν την αναγκη  να γινω χορτοφάγος, αλλά είμαι πρόθυμος να πω λίγα πράγματα για αυτό, αργότερα.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Πιστεύετε οτι η  ταλαιπωρία των ζώων έχει σχέση με τον Θεό;

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Ναι.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Κατά τη γνώμη σας, είναι η ταλαιπωρία των ζώων, κάτι που η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να ασχολείται με αυτο; 

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Ναι.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Φαίνεται να είναι αναγκαία η αποσαφήνιση της θέσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον βασανισμό των ζώων. Θα είστε σε θέση να μας δώσετε μια σαφή δήλωση της θέσης της Εκκλησίας;

Μητροπολίτης  Κάλλιστος: Η Ορθόδοξη Εκκλησία για το καλύτερο της γνώσης μου ποτέ δεν έχει προσπαθήσει να κάνει δογματικές δηλώσεις για το θέμα αυτό – δηλώσεις εκφράζονται  με τη μορφή της τυπικής και επίσημη διδασκαλία της εκκλησίας. Το ζήτημα των ζώων, για παράδειγμα δεν ήταν ποτέ θέμα  που συζητήθηκε κατά τις επτά Οικουμενικές Συνόδους. Ωστόσο, το σεβασμό για τα ζώα, την ευαισθησία στη θέση τους, τον πόνο τους, αυτα σίγουρα αποτελουν μέρος της  πιστης μας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Ξεκινάμε από την αρχή που ορίζεται στο πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης – ότι ο κόσμος είναι δημιούργημα του Θεού, ο Θεός είδε όλα όσα είχε κάνει και ιδού ήταν πολύ καλό – Γένεση 1:31. Ο κόσμος είναι δημιούργημα του Θεού και αυτός είναι ένα καλός και όμορφος κόσμος. Έτσι, το ερώτημα των ζώων και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε, συνδέει με την άποψή μας ότι τα ζώα είναι μέρος της δημιουργίας του Θεού και όπως και εμείς πρέπει να αντιμετωπίζονται στο σύνολο της δημιουργίας με ευλάβεια και σεβασμό,

Τώρα λέγεται ότι στο πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης ότι οι άνθρωποι έχουν μια μοναδική θέση στη δημιουργία του Θεού, γιατί έχουμε δημιουργηθεί κατ ‘εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού κατι το οποιο  δεν λέγεται για τα  ζώα , αν και θα ήθελα να συνεχίσω οτι εμας που δημιουργήθηκαμε  κατ ‘εικόνα του Θεού και ομοίωση μας δίνει την ευθύνη για τη δημιουργία στο σύνολό της ,και προς τα ζώα, ειδικότερα. Λέγεται ότι θέλουμε να έχουμε εξουσία ως άνθρωποι πάνω από τη δημιουργεια , αλλά η εξουσία δεν σημαίνει κυριαρχία ή ανελέητη τυραννία. Αυτή η εξουσία που δίνεται  στον άνθρωπο είναι μέρος του να είσαι κατ ‘εικόνα Θεού, έτσι αυτό σημαίνει ότι όπως φροντίζει ο Θεός για την Δημιουργία Του και την αγαπά,  ετσι και εμεις ως εικονα του, πρεπει να την φροντισουμε και την αγαπαμε. Πρεσβυτέρα Χριστίνα  Στην διακήρυξη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Πάτμος [3] ορίζεται η κατάχρηση των ζώων ως αμαρτία. Στην έρευνά μου φαίνεται ότι η Εκκλησία στην Κύπρο είναι απρόθυμη να μιλήσει  για την κακοποίηση των ζώων κάθε είδους, αλλά κυρίως με τη μορφή δηλητηρίασης. Θα μας δώσετε τη γνώμη σας για τη δηλητηρίαση των ζώων γενικότερα και ειδικότερα ως μια μορφή ελέγχου του πληθυσμού για τα ανεπιθύμητα ζώα;

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Ήμουν παρών στην Πάτμο κατά τη στιγμή  οπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε  την ανακήρυξη του και φυσικά, συμφωνώ πλήρως με την επιβεβαίωση, ότι τα ζώα έχουν τη δική τους κατάλληλη αξιοπρέπεια, ότι αυτό είναι που πρέπει να τηρειτε  και κατά συνέπεια ,η  κακή χρήση των ζώων σε συνδυασμό με την κακή χρήση από οποιοδήποτε μέρος της δημιουργίας είναι αμαρτία. William Blake, ο μεγάλος προφήτης του δέκατου όγδοου αιώνα, δήλωσε «Ό, τι ζει είναι Άγιο» , έτσι λοιπον τα ζώα είναι Άγια και, ως εκ τούτου, ο τρόπος με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τα ζώα έχει άμεση σχέση με την διαβίωσή μας την χριστιανική ζωή.

Θα ήθελα να καταδικάσουν τη δηλητηρίαση των ζώων. Θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου τα κατοικίδια ζώα δεν πρέπει να πηγαινουν για ευθανασια  επειδή είναι άρρωστα, ή επειδή εχουν αναπαραχθει σε παρα πολλα , και δεν υπάρχει αρκετή γη για την υποστήριξή τους, αλλά  η δηλητηρίαση μου φαίνεται ενας σκληρος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους τα ζώα μπορουμε να τα  βάλουμε για ύπνο που δεν περιλαμβάνουν ένα μακρύ και επώδυνο θάνατο.

Νομίζω ότι έχουμε μια ευθύνη για να περιορίσουμε  τον αριθμό των κατοικίδιων ζώων, αλλά όχι μεσα  από την  δηλητηρίαση. Επίσης, υποθέτω ότι χρειάζεται για να κρατήσει χαμηλά τα άγρια ​​ζώα που μπορεί να προσεύχεται σε αγέλες ή σμήνη μας – οι λύκοι στο Άγιο Όρος για παράδειγμα, ήταν αρκετά μια ενόχληση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον πολλοι  λύκοι εκεί, όλα έχουν διατεθεί και λυπάμαι  γι’αυτό, αλλά και πάλι, η δηλητηρίαση κατα  τη γνώμη μου, ειναι κακη για τα ζωα καθώς θα περιλαμβάνει συνήθως εναν παρατεταενο και επώδυνο θάνατο. Υπάρχουν πιο ανθρώπινοι τρόποι  αντιμετώπισης των προβλημάτως.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Η στείρωση των ζώων είναι η πρακτική της Πρόνοιας των ζώων σε όλο τον κόσμο.  Χρησιμοποιείται για να μειώσει του αριθμόυ των ανεπιθύμητων ζώων, αλλά και για λόγους υγείας αργότερα στη ζωή τους. Έχει προταθεί αλλα η Ορθόδοξη Εκκλησία απαγορεύει αυτή τη διαδικασία. Πιστεύετε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη θέση της Εκκλησίας και, αν όχι, θα μπορούσατε να αποσαφηνίσει τη θέση της;

Μητροπολίτης Κάλλιστος : Εξ όσων γνωρίζω, η Ορθόδοξη Εκκλησία, ποτέ δεν απαγορεύσε  την στείρωση των ζώων και θεωρώ ότι απο την στιγμη που χρησιμοποιοιτε με υπεύθυνο τρόπο, αυτό είναι μια καλή μέθοδος, για την πρόληψη των ανεπιθύμητων ζώων, καθως  και για λόγους  υγείας. Οπότε δεν είμαι κατά της στείρωσης των ζώων. Φυσικά εμείς δεν εγκρίνουμε την στείρωση των ανθρώπων, αλλά για τα ζώα δεν νομίζω ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ποτέ απαγορεύσει  αυτή την πρακτική.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Πώς γινεται  ότι η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει έναν πλούτο με κειμένα που αφορούν στο σεβασμό στην  Δημιουργίας του Θεού,  βρίσκει το 2011 και το 2012 έρευνα, εχει  γίνει αντιληπτό ότι είναι αδιάφορη στα δεινά, σε  ένα μεγάλο μέρος της Δημιουργίας του Θεού; Είναι η άγνοια των κληρικών της Πατερικής διδασκαλίας για το θέμα ή είναι πιο πιθανό να είναι η έλλειψη της μεταβίβασης ή της εφαρμογής των γνώσεών τους, στη συμπεριφορά ενός ιερέα ή ενορίτης της; Πώς αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν;

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Αυτο που είναι πολύ αληθινό, πρώτα απ ‘όλα, η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη από κανονισμούς που επιβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από τους Εβραίους που σχετίζονται με την ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων. Καλώ στο μυαλό ένα πολύ καλό βιβλίο για το θέμα αυτό όχι από μια ορθόδοξη, αλλά από μια Ρωμαιοκαθολική, Fr. Robert Murray και το βιβλίο του το «Κοσμικό Συμφώνου» όπου προκύπτει ότι ιδιαίτερα στη διαθήκη του Νώε, η διαθήκη μεταξύ Θεού και ανθρώπων, περιλαμβάνει, επίσης, τον κόσμο των ζώων. Αυτό πιστεύω ότι είναι η αληθινή χριστιανική διδασκαλία και την  δέχομαι  και  ως Ορθόδοξη.

Και πάλι, αν κοιτάξουμε τις ζωές των Αγίων, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στενές φιλίες μεταξύ των αγίων και συγκεκριμένα των ζώων. Νομίζω ότι για τη συλλογή των κειμένων ενα εγινε γνωστό πριν από πολλά χρόνια,  απο την Ελένη Waddell, που ονομάζεται « Τα Κτήνη και οι Αγίοι» και τα παραδείγματα που δίνει είναι τόσο Ανατολικα και Δυτικα, αυτό δεν είναι μόνο Ορθόδοξο, αλλά μέρος της κοινής μας κληρονομιάς. Έτσι, από την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έχουμε πολλά παραδείγματα για την στενή αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Το πρόβλημα είναι, ενώ έχουμε όλα αυτά στη θεωρία , δεν τα εφαρμόζουμε  επαρκώς στην πράξη.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Πώς μπορει αυτο να αντιμετωπιστει ?

Μητροπολίτης Κάλλιστος : Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και είμαστε αντιμέτωποι με το βασικό πρόβλημα που όλοι ,πολλοί άνθρωποι, κληρικοί και λαϊκοί, ότι ως Χριστιανοί ότι αυτό δεν έχει σημασία – ότι η μεταχείριση των ζώων δεν είναι ένα ηθικό ζήτημα. Αλλά μόλις λένε ότι τα ζώα είναι μέρος της Δημιουργίας του Θεού και εμείς οι άνθρωποι έχουμε  το Θεό να  αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία και στη συνέχεια με τη μία, βλέπει κανείς ότι είναι και μια ηθική και πνευματική ερώτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν τόσο δίκιο να επιμένει ότι η κατάχρηση της Δημιουργίας είναι μια αμαρτια -αλλά πολλοί άνθρωποι δεν το βλέπουν έτσι.

Υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα σε αυτό  με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γεωργία .Μπορεί να αισθάνονται ότι η παρέμβαση από τον Χριστιανο κληρικο  και άλλους, γεγονός που υποδηλώνει ανθρώπινο τρόπο αντιμετώπισης των ζώων, θα μειωσει τα  κέρδη τους. Αυτο θα σήμαινε, ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τόσα πολλά χρήματα και αυτό είναι ένα επιχείρημα ενάντια στην  βιολογική γεωργία γενικά. Αυτό το επιχείρημα δεν το δέχομαι. Πρώτα απ ‘όλα, ακόμη και αν αυτό  μειώνει τα κέρδη σας, ίσως δεν πρέπει να κάνετε το κακό κέρδος από τη δημιουργία, και νομίζω επίσης, ότι είναι δυνατόν να ασκήσουν βιολογική γεωργία και την ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων, με έναν τρόπο που είναι απόλυτα βιώσιμος οικονομικά, αλλά  βλέπω οτι θα μπορούσαν να υπάρξουν αντιρρήσεις εδώ.

Με τον τρόπο απεικόνισης σε αυτό το σημείο, θυμάμαι μια  επίσκεψη πριν από πολλά χρόνια,σε ενα  Ρωμαιοκαθολικο μοναστήρι, αν και δεν θα πω,όπου, εκτός από το ότι ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και μου πήρε με μεγάλη υπερηφάνεια, για να δείτε μια νέα συσκευή μπαταρίας που είχαν εγκαταστησει  για όρνιθες. Υπήρχαν χιλιάδες κότες σε αυτο το τεράστιο υπόστεγο, όλα σε μικροσκοπικά κλουβιά και υποβάλλονταν  σε ηλεκτρικό φως σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε να διαθεσουν ένα μεγαλύτερο ποσό των αυγών. Τώρα εκεί μου φάνηκε, ότι η επιθυμία ενός μεγαλύτερου κέρδους οδηγεί σε μια ανήθικη χρήση των ζωντανών πλασμάτων. Τα ζώα έχουν την αξιοπρέπειά τους, τους  φυσικούς τους τρόπους που συμπεριφέρονται – οι όρνιθες αναρωτιούνται για να πάρουν τα τρόφιμα που βρίσκουν, να κινειτε  επάνω σε διάφορα μέρη και θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό. Ήμουν βαθιά συγκλονισμένος ότι ένα μοναστήρι, το οποίο θα πρέπει να είναι ευαίσθητο στην αξιοπρέπεια της Δημιουργίας, θα πρέπει να δείχνει τέτοια χαρά σε αυτή τη νέα εγκατάσταση. Λοιπόν, το κίνητρό τους ήταν να κάνουν το κέρδος.  Ωστόσο, ακόμη και αν δεν μπορείτε να κάνετε αρκετά τέτοια μεγάλα κέρδη, σίγουρα η  ανθρώπινη γεωργία θα μπορούσε να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Μπορείτε να θυμηθείτε πόσα πουλιά ήταν σε κάθε κλουβί; Κανονικά σε ενα γεωργίκο  εργοστάσιο θα υπάρξουν πολλές κότες σε ένα μικρό κλουβί.

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Ότι δεν θυμάμαι ξεκάθαρα, αλλά έχω παρατηρήσει πως σε πολλές περιπτώσεις, τα πουλιά δεν είχαν σχεδον κανενα, φτερά. Ήταν αποτροπιαστικο για να δείτε το γυμνό δέρμα από αυτα τα πουλιά και ήμουν βαθύτατα συγκλονισμένος ότι οι μοναχοί δεν φαίνεται να βλεουν ότι υπήρχε κάτι μη-χριστιανικο, κατι σε αντίθεση με την πίστη μας στην ομορφιά του κόσμου του Θεού, το να κάνει  κανεις ένα τέτοιο πράγμα Έτσι για να συνοψίσουμε, νομίζω ότι είναι η έλλειψη της διδασκαλίας και η έλλειψη της πνευματικής φαντασίας.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Σε αυτό το σημείο μπορώ να σχολιάσω ότι έχω πολύ κακή όραση και ακόμα είμαι σε θέση να βλεπω τον πόνο των άλλων πλασμάτων και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι οι άλλοι δεν το βλέπουν, ακόμα και όταν επισημαίνεται σε αυτους .  Αυτός είναι ο λόγος που ήμουν τόσο αναστατωμένοη με την υπόδειξη ότι ορισμένοι ιερείς συμμετείχαν σε ζώικη  δηλητηρίαση .Χριστιανοί πώς θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό;

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Λοιπόν, Δυτυχως ναι .

Κωδ.

  1. Η Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων ιδρύθηκε το 1824 από μερικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων Arthur Broome, ένας Αγγλικανός ιερέας?Richard Martin, μέλος του κοινοβουλίου, ο οποίος το 1822 πιλοτικά το πρώτο νομοσχέδιο κατά της βίας και της William Wilberforce, μέλος της αριστοκρατίας και βουλευτής, ο οποίος πέρασε πάνω από 50 χρόνια προσπαθώντας να καταργήσει τη δουλεία.
  2. http://www.ciwf.org.uk/research.

Σημείωση του συντάκτη.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης θα αναρτηθούν στο εγγύς μέλλον.

//////////

Η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής και το «Τμήμα Περιβαλλοντικής Μέριμνας» της Μητροπόλεως μας, διοργάνωσαν για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα: « Η πραγματική συμπεριφορά ενός Χριστιανού απέναντι στα ζώα», την Τετάρτη  9 Μαρτίου  2016 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως.

logoΗ  Ημερίδα ξεκίνησε με τραγούδια από την χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, «Ωδές Ταμασέων», υπό τη διεύθυνση της κυρίας Μαρίας Χριστοδουλίδου.

Ακολούθως, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας , με ιδιαίτερη χαρά χαιρέτισε την έναρξη της πρώτης ημερίδας του «Τμήματος Περιβαλλοντικής Μέριμνας». Ο Πανιερώτατος, τόνισε στον χαιρετισμό του, πως  η Εκκλησία μας συνιστά στους χριστιανούς να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον, διότι «παν κτίσμα του Θεού καλόν, και ουδέν απόβλητον, μετά ευχαριστίας λαμβανόμενον». Ο Θεός δημιούργησε τη φύση και όρισε τον άνθρωπο να εργάζεται σε αυτήν και να την «φυλάσσει» (Γεν. 2,15) να την προστατεύει, δηλαδή από κάθε καταστροφή, βλάβη, ή ρύπανση.  Ως εκ τούτου, η προστασία και αγάπη της φύσης και των ζώων είναι μέσα στα πλαίσια μιας αληθινής χριστιανικής ζωής, της ζωής δηλαδή που είναι κοντά στο Θεό, το σοφό Δημιουργό. Γι’ αυτό, πρέπει να προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, τους νόμους που μας έδωσε ο Θεός.

Στη συνεχεία ακολούθησε ομιλία από τον ο Υπεύθυνο του «Τμήματος  Περιβαλλοντικής Μέριμνας» της Μητροπόλεως μας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Θεοτόκη Φαίδωνος. Ο Πανοσιολογιώτατος ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας πρώτα τον Παντοκράτορα Θεόν και δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, τον δημιουργό του ανθρώπου, του ζωικού και του φυτικού βασιλείου, καθώς επίσης  και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του τμήματος «Περιβαλλοντικής Μέριμνας». Το εν λόγω τμήμα πρόσθεσε, αποτελεί μια από τις πολλές  προσπάθειες της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής για την ευαισθητοποίηση αλλά και την σωστή ενημέρωση του χριστεπωνύμου πληρώματος της. Συγκεκριμένα σε ένα θέμα το οποίο πολλοί παραγράφουν ή το παραμελούν. Ένα θέμα το οποίο όμως για μας τους Χριστιανούς, για μας που θέλουμε να καλούμαστε σωστοί Χριστιανοί, θεωρείτε λίαν σημαντικό. Κάποιοι μπορούν να αποκαλέσουν αυτές τις απόψεις ως καινοτόμες και υπερβολικές, αλλά δεν είναι. Μάλιστα, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (7ος -8ος  αιώνας), και ο Μ. Βασίλειος (4ος  αιώνας) μας αναφέρουν πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας έναντι στα ζώα. Ένα απλό συμπέρασμα είναι ότι ο πρώτος θεσμός που ασχολήθηκε με θέματα προστασίας ζώων αλλά και της σωστής χρήσης της όλης δημιουργίας ήταν η Εκκλησία. Άρα η πρώτη περιβαλλοντική και φιλοζωική οργάνωση είναι όντως η εκκλησία και κανένας άλλος. Εν κατακλείδι ανάφερε ότι στο θέμα της στείρωσης των ζώων η Εκκλησία είναι «εν μέρη» θετική. Μπορεί φαινομενικά να γίνεται παραβίαση της φύσης αλλά, «παρά να τα  πετάς και να τα  σκοτώνεις καλύτερα να τα στειρώνεις». Παραβίαση της φύσης γίνεται όταν ο άνθρωπος επιπόλαια αναγκάζει να εγκλωβίσει τα ζώα και μετά όταν πολλαπλασιασθούν από την εντολή του κυρίου αυξάνεσθε και πληθύνεστε, επειδή δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, τα πετούν στους δρόμους και αναγκάζονται μερικοί ανεγκέφαλοι άνθρωποι με διάφορα δηλητήρια να θέτουν τέρμα στην ζωή των αδέσποτων ζώων. Όλα είναι δημιουργήματα του Θεού και αξίζουν μια σωστή και ευπρεπή μεταχείριση από το λογικό «ζώον» που λέγετε άνθρωπος διότι «καὶ εἴδεν ὀ Θεὸς τὰ πάντα, ὅσα ἐποίησε, καὶ ἰδοὺ καλὰ λίαν»(Γεν 1, 31)

Ακολούθως, η κτηνίατρος κυρία Κωνσταντίνα Στυλιανίδου, αναφέρθηκε  στη σωστή συμπεριφορά ενός κηδεμόνα  ζώου, τονίζοντας πως η  υιοθεσία  είναι δέσμευση συναισθηματική και οικονομική, η οποία θα διαρκέσει για όλη του τη ζωή, ως εκ τούτου η ευημερία και η υγεία του ζώου πρέπει να είναι πρώτο μέλημα του ιδιοκτήτη. Μάλιστα, έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα των στειρώσεων ζώων, την αναγκαιότητα εμφύτευσης «microchip» στα ζώα, όπως επίσης και στον τρόπο αντιμετώπισης περιπτώσεων δηλητηρίασης ζώων.

Τέλος, ο Υπεύθυνος Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος , του Αρχηγείου Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Χριστόφορος Χαγκούδης, μίλησε για τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιωμάτων των ιδιοκτητών κατοικίδιων, από πλευράς νομοθεσίας, αναφερόμενος σε πολλά παραδείγματα κακοποίησης ζώου, αλλά  και αμέλειας από πλευράς ιδιοκτήτη.