Greek

WHO WE ARE

Ποιοι Ειμαστε

Αυτού Εξοχότητα τον  Κάλλιστο,  ο Μητροπολίτης Διοκλείας είναι Πατρών της Πανορθοδόξου Ανησυχίαs για τα ζώα.  Ο Ιδιος ,απεικονίζεται στην  παρουσίαση στο συνέδριο Θρησκεία; για την προστασία των ζώων στην Οξφόρδη, 2014.

Ο Σεβασμιώτατος Κάλλιστος (Ware), Μητροπολίτης Διοκλείας  (Γεννημενος ως  Timothy Ware στο  Μπαθ, Somerset,στην  Αγγλία το 1934) είναι ένας βοηθός επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μεγάλη Βρετανία.

Μητροπολίτης Κάλλιστος ήταν εκπαιδευμένος στο  σχολη του Westminster (στην οποία είχε κερδίσει υποτροφία) και  στο Magdalen College της Οξφόρδης, όπου πήρε ένα διπλό Πρώτη στις Κλασικές Σπουδές, καθώς και την ανάγνωση Θεολογία.

Το 1958, στην ηλικία των 24, αγκάλιασε την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη (που έχει τεθεί Αγγλικανική), ταξιδεύει στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, να ξοδέψει πολύ χρόνο στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Επίσης συχνάζει σε  άλλα μεγάλα κέντρα της Ορθοδοξίας, όπως η Ιερουσαλήμ και το Άγιο Όρος. Το 1966, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εκάρη μοναχός, λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος.

Κατά το ίδιο έτος, έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οπου διδασκει  Ανατολικες Ορθόδοξων Σπουδών , μια θέση την οποία κατείχε για 35 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 1970, διορίστηκε με υποτροφία στο Pembroke College της Οξφόρδης και το 1982, χειροτονήθηκε στην Επισκοπή ως βοηθός επίσκοπος με τον τίτλο  Επίσκοπος Διοκλείας . Διορίστηκε για να χρησιμεύσει ως ο βοηθός του επισκόπου της Ορθοδόξου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Παρά την ανύψωση του, ο  Bp Κάλλιστος παρέμεινε στην Οξφόρδη και συνεχισε με τα καθήκοντά του, τόσο ως εφημέριος της Οξφόρδης στην  ελληνική ορθόδοξη κοινότητα οσο και ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο.

Από την αποχώρησή του το 2001, Met. Κάλλιστος συνέχισε να δημοσιεύει και να δεινει  διαλέξεις σχετικά με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, ταξιδεύοντας σε πολλα μερη. Μέχρι πρόσφατα, ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών στο Cambridge. Ο ιδος  είναι ο πρόεδρος της ομάδας των Φίλων της Ορθοδοξίας στην Iona. Είναι Πρόεδρος του διαλόγου Αγγλικανικής-Ορθόδοξη Θεολογική. Στις 31 Μαρτίου 2007 εγινε  Μητροπολίτης.

Μετ. Κάλλιστος είναι ίσως πιο γνωστός ως ο συγγραφέας του βιβλίου  Η Ορθόδοξη Εκκλησία , η οποία δημοσιεύθηκε όταν ήταν λαϊκός το 1963 και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε αρκετές φορές. Πιο πρόσφατα, ο ίδιος παρήγαγε έναν όγκο σύντροφιας, την  Ορθόδοξη Πορεία . Αλλά το πιο σημαντικα δημοσιεύματα  του, έχουν προκύψει από το μεταφραστικο του έργο. Μαζί με την GE Palmer και Philip Sherrard), που έχει αναλάβει να μεταφράσει τη Φιλοκαλία (τέσσερις τόμοι των πέντε  εχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα)? και με την Παναγία που παρήγαγε το Νηστίσιμο Τριώδιο και Γιορτινή Μηναίο.

Αυτός είναι ένας παραγωγικός συγγραφέας με μεγάλη ζήτηση από την ορθόδοξη και μη ορθόδοξη κοινοτητα . Είμαστε ευλογημένοι που τον έχουμε ως προστάτης της ομάδας μας και για τη συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση του.

Μητροπολίτης

ἡ Α.Π. ὁ Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς

κ. Ἠσαΐας

Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς κ. Ἠσαΐας ἐγεννήθη εἰς τὸν Στρόβολον τὸ 1971, ἀπὸ ἐκτοπισθέντας γονεῖς. Μετὰ τὸ πέρας τῆς φοιτήσεώς του εἰς τὸ Λύκειον Ἀκροπόλεως, κατατάσσεται εἰς τὴν Ἐθνικὴν Φρουρὰν καί, ἀκολούθως, τὸ 1990 ἐγγράφεται εἰς τὴν Ἱερατικὴν Σχολὴν τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου «Ἀπόστολος Βαρνάβας». Τὸν ἴδιον χρόνον ἐντάσσεται ὡς δόκιμος μοναχὸς εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν Κύκκου, ὅπου ὑπηρετεῖ εἰς διάφορα διακονήματα. Τὸ 1992 ὁ τότε Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου καὶ νῦν Μητροπολίτης Κύκκου καὶ Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος τὸν στέλλει εἰς τὴν Ρωσίαν διὰ θεολογικὰς σπουδάς. Τὸ 1993 χειροτονεῖται διάκονος εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν Κύκκου καὶ τὸ 1997 ἀποπερατώνει τὰς σπουδάς του εἰς τὴν Θεολογικὴν Σχολὴν Μόσχας. Τὸ ἴδιον ἔτος συνεχίζει καὶ τὸ 1998 ὁλοκληρώνει μεταπτυχιακὸν κύκλον σπουδῶν εἰς τὴν Μόσχαν, μὲ θέμα: «Ὁ βίος καὶ τὰ ἔργα τοῦ Ἁγίου Νεοφύτου τοῦ Ἐγκλείστου». Ἀκολούθως μεταβαίνει καὶ φοιτᾶ εἰς τὴν Θεολογικὴν Σχολὴν τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ὅπου παρακολουθεῖ μὲ ἐπιτυχίαν διὰ δύο ἔτη δεύτερον κύκλον μεταπτυχιακῶν σπουδῶν εἰς τὴν Ἐκκλησιαστικὴν Ἀρχαιολογίαν. Τὸ ἔτος 2000 χειροτονεῖται Πρεσβύτερος καὶ προχειρίζεται εἰς Ἀρχιμανδρίτην ὑπὸ τοῦ τότε Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄. Ἐν συνεχείᾳ ἐγγράφεται εἰς τὴν Θεολογικὴν Ἀκαδημίαν Μόσχας ὡς ὑποψήφιος διδάκτωρ Θεολογίας καὶ ἐκπονεῖ διδακτορικὴν διατριβὴν μὲ θέμα: «Ἡ ἱστορία καὶ τὸ θεολογικὸν περιεχόμενον τῆς Κολλυβαδικῆς ἔριδος εἰς τὸ Ἅγιον Ὅρος». Μετὰ ἀπὸ ἐπιτυχῆ ὑποστήριξιν τῆς διατριβῆς του, τὸ 2003 ἀνακηρύσσεται Διδάκτωρ Θεολογίας ἀπὸ τὸ Ἐπιστημονικὸν Συμβούλιον τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας Μόσχας. Τὸ 2015 ὁλοκληρώνει μεταπτυχιακὸν κύκλον σπουδῶν εἰς τὸ Πανεπιστήμιον Νεάπολις Πάφου καὶ ἐκπονεῖ διατριβὴν ὑπὸ τὸν τίτλον «Ἡ ἱστορία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς μέσα ἀπὸ τὶς πηγές».

Ὡς μέλος τῆς Ἀδελφότητος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου, μὲ τὴν καθοδήγησιν τοῦ Ἡγουμένου αὐτῆς, προΐσταται τοῦ Τμήματος Ἀμέσου Παροχῆς Ἀνθρωπιστικῆς Βοηθείας καὶ Πνευματικῆς Στηρίξεως εἰς ἀναξιοπαθοῦντας ἐκ μέρους τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου. Τῇ εὐλογίᾳ τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου πρώην Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, ὑπηρετεῖ ἐπὶ ἀρκετὸν διάστημα ὡς πνευματικὸς τῶν ἀλλοδαπῶν ὀρθοδόξων εἰς τὰς Κεντρικὰς Φυλακὰς Κύπρου. Ὑπηρετεῖ, ὡσαύτως, ὡς Ἐκτελεστικὸς Πρόεδρος τοῦ Γραφείου Εὐρωπαϊκῶν χρηματοδοτήσεων τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου.

Τὴν 9ην Ἰουνίου 2007, ἐκλέγεται παμψηφεὶ ὑπὸ τῆς Κληρικολαϊκῆς Συνελεύσεως ὡς Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς καὶ τὴν 11ην Ἰουνίου τοῦ ἰδίου ἔτους χειροτονεῖται καὶ ἐνθρονίζεται ὡς Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, ο επίσκοπος ίδρυσε το πρώτο τμήμα του περιβάλλοντος και την προστασία των ζώων Ορθόδοξων Χριστιανικων  της εκκλησίας της Κύπρου, στην επισκοπή του.

Ο Fr. Σίμων Πέτρος Nellist είναι Πρωτοπρεσβύτερος της Τανζανίας. Αποστολή κέντρο του βασίζεται στην Kidamali, ένα μικρό χωριό στο Iringa οροπέδιο περίπου 500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Νταρ ες Σαλάμ και 40 χλμ από Iringa. Η αποστολή εξυπηρετεί 30+ χωριά της περιοχής , και κυρίως επικεντρώνεται στα παιδια, παρέχοντας ένα πρόγραμμα σίτισης, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και το καθαρό νερό. Ο υποσιτισμός είναι πλέον σπάνιος στην περιοχή της αποστολής, αλλά το πρόγραμμα σίτισης επιτρέπει την πρόσβαση για να ελέγχθει η γενική υγεία και η ευημερία των παιδιών. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους – orthodoxtanzania.com. Fr. Simon εξυπηρετεί επίσης στην Κύπρο και στην Αγγλία. Είναι Ταμίας της φιλανθρωπίας και ήταν επαγγελματίας λογιστής σε πολλές χώρες πριν από την είσοδο την ιεροσύνη.

 

Ο Δρ Fr. Ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος σπούδασε στην Ελλάδα, τον Καναδά και τη Βρετανία,

την απόκτηση του διδακτορικού. στη Θεολογία και Τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Durham. Από τότε, έχει εργαστεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική και τον Καναδά, εκτός από την παροχή πρακτικά συνεδρίων και διαλέξεων σε όλο τον κόσμο. Ο Δρ Ανδρεόπουλος ήταν στο Πανεπιστήμιο του Winchester από το 2010 και είναι Leader του προγραμματως για τις MTH Ορθοδόξων Σπουδών.  

Ο Δρ Χριστίνα Nellist έχει διδακτορικό στην Ανατολική Ορθόδοξη Θεολογία (αρχέα και σύγχρονη), η οποία σχετίζεται με την ταλαιπωρία των ζώων και του ανθρώπου και την σωτηριολογία. Είναι συνταξιούχος καθηγητρια  και συντονιστής για την Επιστήμη που εχει εργάστει με τις κυβερνήσεις της  Χιλής και  των Σεϋχελλών σχετικά με την προστασία των ζώων και τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Ήταν Warden της βρετανικής κυβέρνησης για τα νησιά των Σεϋχελλών, όπου βοήθησε στην ίδρυση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας και το SPCA? έγραψε το πρώτο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες , και υπό την αιγίδα της κατάρτισης για τη σχέση μεταξύ κακοποίησης ζώων και της διαπροσωπικής βίας. Είναι συντάκτης αυτης της ιστοσελιδας  και της έχει δοθεί η τιμή και ευλογία του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου και  Met. Κάλλιστος Διοκλείας να δημιουργήσει αυτό την ιστοσελιδα.

Σημείωμα Συντάκτη / ενημέρωση Ιανουάριο του 2018. 

Μου δίνει μεγάλη χαρά που  ανακοινώνω ότι από την 10 Οκτώβρη του 2017, η ομάδα μας είναι πλέον ένα αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα – με αριθμό 1.175.072.

Πρώτος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αυτή την ιστοσελίδα για να διαφημίσουμε την ύπαρξη της ομάδας. Δεν έχουμε «ένταξη» ή «ενημερωτικά δελτία», επειδή στο σύγχρονο κόσμο η χρήση των social media είναι ο  πιο αποτελεσματικος και αποδοτικός τρόπος για να διατήρησουμε  τους φίλους μας και  να  ενημέρωσουμε για τα πολλά ζητήματα που εμπλέκονται στο θέμα της ταλαιπωρίας των ζώων.Πρεπει ομως να  συγκεντρώσουμε  τα χρήματα για την εξασφαλίση , την επέκταση της φιλανθρωπίας και για την ανάπτυξη ικανοτήτων, όπως η ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου δικτυακού τόπου.  Διαφορετικές σελίδες και γλώσσες θα προστίθενται καθώς προχωρούμε. Προς το παρόν έχουμε Ελλήνικα / Ρωσικα/Ρουμανίκα και ελπίζω να περιλαμβάνουν άλλες, όπως Αραβικά / Σερβικα  κ.λπ. στο εγγύς μέλλον. Ο στόχος είναι ,όλο το περιεχόμενο να είναι διαθέσιμο σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όπου κι αν ζουν ή ποια γλώσσα μιλούν. Θα πρέπει επίσης να αναζητούμε  εκείνους που είναι πρόθυμοι να μεταφράσουν  αυτό το υλικό. Εάν είστε πρόθυμοι να μας βοηθήσετε , παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο panorthodoxconcernforanimals@gmail.com.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι με τη χάρη του Θεού, έχουμε εθελοντές για να μεταφράσσουν κάποια από τα κείμενα στα ρωσικά, ελληνικά και ρουμανικά.  Ακόμη ψάχννουμε  για εθελοντές να μας βοηθήσουν  και να μεταφράσουν τα άρθρα / ανακοινώσεις σε άλλες γλώσσες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια ομάδα σαν τη δική μας, που διαπερνα τα  εθνικά σύνορα, και είναι αναγκαία λόγω της κακής ποιότητας της μετάφρασης που ειναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Θα ήθελα επίσης να ακούσω τις απόψεις σας και θα προσπαθήσω να μοιραστώ μερικές από τις φωτογραφίες σας. 

Τεράστια ευχαριστίες προς μεγάλη μας φίλη Lyudmyla Smirnova που μεταφράζει μερικά από τα αγγλικά κείμενα στα ρωσικά, για να Ingrida Hizmo για την ελληνική και Anca Lilly για τη ρουμανική.

//////

ICON – ΧΡΙΣΤΟΣ σπάσει τα δεσμά του βασανισμού των ζώων

Δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου, 2018 από το admin – Αφήστε μια απάντηση

ICON – ΧΡΙΣΤΟΣ σπάσει τα δεσμά του βασανισμού των ζώων

Εδώ είναι μια σύντομη θέση σε ένα νέο εικονίδιο που αντιπροσωπεύει την ανησυχία του Χριστού για την ταλαιπωρία των ζώων. Είναι με βάση τα επιχειρήματα που αναφέρονται στο διδακτορικό μου και το επικείμενο βιβλίο που με οδήγησε να κινήσω συζητήσεις με έναν από τους πιο έμπειρους αγιογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου  τον Aidan Hart . [1] Η συνεργασία μας για το θέμα αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας όμορφης τρίπτυχου με τίτλο Χριστού Σπάζοντας τα δεσμά της ταλαιπωρίας των ζώων.

Ζήτησα απο τον Aidan να γράψει μια σύντομη εξήγηση  για την έννοια πίσω από μερικά από τα σύμβολα στο εικονίδιο :

Η εικόνα δείχνει τον Παράδεισο με τη συμπερίληψη των δένδρων, τη θάλασσα, το γρασίδι, μέλισσες, τα πουλιά, τα ψάρια, το φίδι και σαύρα, τα οποία φαίνονται υγιή. Αυτά τα πλάσματα, και o Άγιοs Ειρηναίος και ο Ισαάκ, το πρόσωπο του Χριστού, αναγνωρίζοντας τον ως Δημιουργού και Συντηρητής τους. Μία από τις μέλισσες πετά προς Αυτόν. Αυτή η στάση του επαίνου βρίσκεται στην καρδιά της Εδέμ της ζωής, ακριβώς όπως η αχαριστία βρίσκεται στην καρδιά της κόλασης στη ζωή … Αυτό το τρίπτυχο παρουσιάζει τον Χριστό στο κέντρο της δημιουργίας, σαν δεύτερος Αδάμ στον παράδεισο. Εκείνος ευλογεί με το δεξί του χέρι, και το κατευθύνει με το αριστερό του. Αυτός είναι ένας προφήτης, ιερέας και βασιλιάς της δημιουργίας. 

Στις συζητήσεις μας, εξέφρασα την επιθυμία για το εικονίδιο για να απεικονίζουν διάφορες πτυχές της ταλαιπωρίας των ζώων στο σύγχρονο κόσμο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι ήταν θεμελιωμένη τόσο στην Ανατολική Ορθόδοξη θεολογία και στην Πατερική διδασκαλία του Λουκά 13:15 και 14: 5. [2] Έδωσα στον Aidan κάποιες ιδέες για το πώς ο Χριστός μπορούσε να περιγραφεί οτι  περιβάλλεται από μια ποικιλία ζώων, κάποια αδυνατισμένα, που βγαινουν από τα κλουβιά με σπασμένες πόρτες, ενώ άλλα θα εμφανίζονται με σπασμένες αλυσίδες, συμβολίζοντας έτσι το σπάσιμο των δεσμών του θανάτου και  την δύναμη του Σατανά. Ο Aidan αποτυπώνει όμορφα την εικονα αυτή στο κέντρο του πίνακα και εξηγεί ότι το εικονίδιο:

Δειχνει την ευλογία του Χριστού, και την απελευθέρωση , η τίγρης και το κοτόπουλο από τα κλουβιά τους και το σκυλί από τις αλυσίδες του. Ο Χριστός έχει έρθει για να ορίσει όχι μόνο χωρίς την ανθρωπότητα, αλλά και όλη τη δημιουργία. [3]

Η σκληρότητα απέναντι στα ζώα προκαλεί όχι μόνο τη σωματική ταλαιπωρία των θυμάτων, αλλά και εισάγει μια τραγική παραφωνία σε αυτή την κοσμική ύμνο. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι ως εκ τούτου μια αμαρτία, όχι μόνο κατά των ζώων, γι ‘αυτό είναι επίσης μια αποτυχία εμάς τους ανθρώπους να είναι αγωγοί της Θείας Ευχαριστίας χορωδία.

Ο Aidan εξηγεί επίσης ότι η εικόνα διπλασιάζει ως μια εικόνα της δεύτερης έλευσης του Χριστού:

Ρώμη φιλοξενεί πολλά αψίδα ψηφιδωτά που χρονολογούνται από την πρώτη χιλιετία. Μερικα από τα οποια  δείχνουν τον  Χριστο  στη μέση σε ολύχρωμα σύννεφα. Παραδείγματα αποτελούν οι εκκλησίες της SantaCecilia στη Τραστέβερε, Βασιλική των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, Σάντα Constanza, Σάντα Prassede και SantaMariaTrastevere. Τι σημαίνουν αυτά τα σύννεφα και τι αντιπροσωπεύουν; Είναι σύννεφα από την ανατολή του ηλίου, και ως εκ τούτου υποδεικνύουν Δευτέρα Παρουσία του Χριστού εν δόξη:

… Στη συνέχεια θα εμφανιστεί το σημείο του Υιού του ανθρώπου εν τω ουρανώ, και τότε όλες οι φυλές της γης θα θρηνήσουν, και θα δουν τον Υιό του ανθρώπου να έρχεται πάνω στα σύννεφα του ουρανού με δύναμη και πολλή δόξα … (Κατά Ματθαίον 24:30 )

Οι περισσότερες από αυτές τις αψίδες φέρουν  επίσης ένα σταυρό στην κορυφή. Αυτό είναι το «σημάδι του Υιού του Ανθρώπου» που θα εμφανιστεί στον ουρανό κατά την έλευση του Χριστού, ένα σημάδι παραδοσιακά κατανοητό από την Ορθόδοξη Εκκλησία να είναι ο σταυρός. Τα αστέρια που περιβάλλουν  τον σταυρό μας στο τρίπτυχο αντιπροσωπεύουν το πλήθος των ουράνιων αγγέλων που θα τον συνοδεύουν.

Εκατέρωθεν του Χριστού είναι οι άγιοι Ειρηναίος της Λυών και Ισαάκ ο Σύρος που εικονίζεται κρατώντας ειλητάρια των κειμένων που αναφέρονται σε δύο σημαντικές διδασκαλίες τους για το θέμα αυτό. Στον αριστερό πίνακα έχουμε ένα κείμενο από St Ειρηναίος ( Κατά Αιρέσεων  2: 2: 5), η οποία μας θυμίζει, θα πρέπει να ξεχνάμε: «Τώρα, μεταξύ των“όλα τα πράγματα”ο κόσμος μας πρέπει να αγκαλιάσει» Είναι, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας μας να θυμόμαστε αυτή τη διδασκαλία και άλλες παρόμοιες, που έχει ως αποτέλεσμα την σημερινή οικολογική μας κρίση και ανυπολόγιστη ταλαιπωρία των ζώων.

Στα δεξιά του πίνακα είναι του Αγίου Ισαάκ με ένα λιγότερο γνωστό στην  διδασκαλία από το  Mystic Συνθηκών,  (Ch.1): «Η καταπίεση έχει εξαλειφθεί από τη συμπόνια και την παραίτηση.» Εδώ μας υπενθυμίζουν ότι είναι μέσα από τη συμπόνια – και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλα για την  ενάρετη συμπεριφορά – σε συνδυασμό με την αναγνώριση και την παραίτηση από τις αμαρτίες μας ενάντια σε «όλα τα πράγματα» στη δημιουργία, που θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε από τον εαυτό μας και αυτά που πρόκειται να τα φροντίζουν, όλων των μορφών καταπίεσης και επιβλαβείς κατεστημένα συμφέροντα.

Και οι δύο από αυτές τις διδασκαλίες στηρίζονται στην αγάπη του Αγίου και επιθυμούν να αντικατοπτρισουν  την πραγματική εικόνα του Θεού. Η παραπάνω εικόνα απεικονίζει ακριβώς αυτό.

[1]  Aidan Hart Εικόνες  http://www.aidanharticons.com. άρθρο Aidan θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας όταν ολοκληρωθεί.

[2] Σχεδιασμένες εκατέρωθεν του Χριστού στο κέντρο του πίνακα. Η συζήτηση για την Πατερική διδασκαλία για Luke 13:15 & 14: 5 έχει συζητηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο άρθρο μου στην Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Επιθεώρηση, τόμος 61 Φθινόπωρο-Χειμώνας 2016 Αριθμοί 3-4: 125-140.

[3] Rom 8: 19-23.

////////////////////////////////////////////

Why does the melting Arctic sea ice matter?

Latest Articles – Προσφτα Αρθρα

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2018 από το admin – Αφήστε μια απάντηση

Αυτό είναι ένα άρθρο από τον έφεραν στο φως από  Zachary Davies Boren  @zdboren    και

Georgie Johnson  @georgiefjohnson. Είναι κατατοπιστική με τις συνδέσεις με άλλες πληροφορίες. 

  Γιατί η τήξη  του παγου της Αρκτικής μετραει ?

Με την ραγδαία αύξηση της  θερμοκρασίες της Αρκτικής, ρωτησαμε  κορυφαίους επιστήμονες γιατί είναι σημαντικό και αν ο θαλάσσιος πάγος εξαφανίζεται. Κάθε χρόνο, περίπου την ίδια ώρα, η Αρκτική αγγιζει την «μέγιστη θαλάσσιου πάγου», όπως η Ανταρκτική φτάνει την «ελάχιστη θαλάσσιου πάγου». Και η φετινή εκδήλωση ήταν ρεκόρ.

Σε μια ευρέως- δημοσιευση , η National Snow & Data Center (NSIDC) είπε ότι ο παγος στην Αρκτική θάλασσα στις 7 Μαρτίου ήταν «το χαμηλότερο ανώτατο όριο που κατεγραφει στη δορυφορική , με ρεκόρ 38 ετών.»  Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες νωρίτερα, η Ανταρκτική είχε ιστορικό ποσό των θαλάσσιων πάγων – «το χαμηλότερο στο δορυφορικό ρεκόρ.»  Τα στοιχεία ενισχυμένα ό, τι έχει γίνει μια αδυσώπητα συχνή παρατήρηση: πολικών πάγων που λιώνουν με ταχύ ρυθμό. Το 2017 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το μέγιστο των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής έθεσε ένα νέο χαμηλό ρεκόρ – και είχε παρατηρηθει σταθερά  να καταγράφει χαμηλές συνθήκες για αρκετούς μήνες πριν από αυτό. Τα πράγματα, ωστόσο, εινια λιγότερο απλα  στην Ανταρκτική.

Χωρίς Παγο;
«Ήταν κάτι το εξαιρετικό για αρκετούς μήνες στην Αρκτική,» είπε ο Δρ Julienne Stroeve σε μια πρόσφατη δηλωση  στα Μεσα ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Πληροφοριών Ενέργειας και Κλιματικής (ECIU) στο Λονδίνο. «Υπάρχει μια τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας που συμβαίνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Stroeve, μια πολική καθηγητρια  στο UCL και ανωτέρα  ερευνητής στο NSIDC. Εξήγησε: «Όταν έχεις πραγματικά λεπτό πάγο, θα μπορούσαμε να έχουμε  ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι που λιώνει από ένα τόνο πάγου και θα έχουμε μια τεράστια πτώση. «Θα μπορούσαμε  επίσης να έχουμε  ενα πιο κρύο καλοκαίρι που κρατά ένα λεπτό στρώμα πάγου γύρο του.  Η διακύμανση από έτος σε έτος αρχίζει να αυξάνεται αρκετά, πραγματικά αρχίζουμε  και το βλέπουμε αυτο τώρα.»Σχολιασε οτι  είναι“κάτι που βλέπετε στα κλιματικά μοντέλα, όπως τη μετάβαση σας σε Αρκτική χωρίς πάγο, συνθήκες.” «Είναι αυτό ένα σημάδι ίσως, όπου είμαστε επικεφαλής;» Όπως θα περιμένατε, η πιθανότητα μιας Αρκτικης  χωρις παγο ,εξαρτάται μαζικά από το πόσο οι άνθρωποι του διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν την άντληση στις ατμοσφαιρας .  Επιπλεον 1.000 γιγατόνοι θα το  καθιστούσαν  πολύ πιθανό οπως δείχνει η τελευταία έρευνα . Προς το παρόν, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 είναι περίπου 30-40 γιγατόνους το χρόνο – γεγονός που υποδηλώνει οτι  θα μπορούσαμε να χτυπήσει το σήμα 1k γύρω στα μέσα του αιώνα.

Σε αυτό το σημείο, η Δρ Έμιλι Shuckburgh, εμπειρογνώμονας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ήταν πρόθυμη να τονίσει ότι το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον άλλο πόλο. «Είναι λίγο τεχνητό να σωρευσουμε τον παγοστην   Ανταρκτική και την Αρκτική θάλασσα μαζί», είπε. «Οι διαδικασίες καθορισμού των θαλάσσιων πάγων στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικες , σε ένα βασικό επίπεδο που είναι, επειδή η Αρκτική είναι ένας ωκεανός που περιβάλλεται από ξηρά, ενώ η Ανταρκτική είναι γη που περιβάλλεται από ωκεανούς.» Η Ανταρκτική έχει πράγματι δει μια μικρή συνολική αύξηση των θαλάσσιων πάγων κατά τη διάρκεια των τελευταιων χρονων , μια τάση στην οποία κρύβονται πολλές περιφερειακές διακυμάνσεις. «Υπάρχει πολλή μεταβλητότητα από έτος σε έτος στην Ανταρκτική. Ίσως ακόμα περισσότερο από ό, τι στην Αρκτική, οπου οι  περιφερειακές αλλαγές εχουν σημασία.»

Σημαίνει τίποτα 
Όλη αυτή η συζήτηση για μια πιθανή  χωρίς παγο  Αρκτική μας φέρνει σε  μια στήλη στην εφημερίδα The Times το περασμένο έτος , γραμμένο από τον γνωστό  σκεπτικιστή κληματως και ιδιοκτήτη του ανθρακωρυχείου,  Matt Ridley. Ο Ridley έγραψε:  « Κάποια στιγμή  μέσα στις επόμενες δεκαετίες, μπορούμε να δούμε και τον Αρκτικό Ωκεανό χωρίς πάγο, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες, ακριβώς όπως ήταν στην εποχή των προγόνων μας. «Η επίδραση στην ανθρώπινη ευημερία, και των ζώων και των φυτών, θα είναι μικρή. Για όλη την προσοχή που παίρνει, η μείωση των πάγων της Αρκτικής είναι το πιο ορατό, αλλά  το λιγότερο επιβλαβείς,απο τις   επιπτώσεις  της υπερθέρμανσης του πλανήτη.» 

Οι επιστήμονες στο πάνελ ήταν ενοχλείμενοι από αυτό το «λιγότερο επιβλαβή» σχόλιο. «Αυτές οι αλλαγές δεν συμβαίνουν σε απομόνωση στο υπόλοιπο του πλανήτη,» είπε ο Δρ Τζέιμς οθόνη, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Σίγουρα μπορεί, και πολύ πιθανόν να επηρεάζουν τον καιρό και το κλίμα χιλιάδες μίλια στο νότο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Αμερικής.»

 Ριζική αλλαγή

Αυτό είναι μόνο η αρχή του, είπε δυνατά. «Πάρτε αυτό το σχόλιο για τους ανθρώπους που ζουν στη βόρεια ακτή της Αλάσκας, όπου όλα τα σπίτια τους πέφτουν στη θάλασσα λόγω της διάβρωσης των ακτών. «Μιλήστε με την πολική αρκούδα οικολόγος, που θα λένε ότι αυτό είναι ένα θέμα βιότοπου. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ότι οι πολικές αρκούδες μπορούν να ευδοκιμήσουν, όταν ο  οικοτόπος τους χάνεται.»Πράγματι, υπάρχει  μια νέα έρευνα που δείχνει  η Beluga φάλαινα ήδη σε κίνδυνο να  αντιμετωπίζει μια νέα απειλή από την τήξη της Αρκτικής, η οποία είναι βαθιά, και  διαταράσσεται η βάση της τροφική αλυσίδας. Για ένα χτύπημα από χτύπημα των επιπτώσεων για την άγρια ζωή και τους ανθρώπους, ελέγξτε έξω  αυτό το  Ανακαλύφθηκε το κομμάτι από το 2015 .

Στην καρδιά της κλιματικής κρίσης είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, και η Αρκτική παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. «Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική επιδεινώνει την τήξη του icecap Γροιλανδίας», δήλωσε ο Screen «και αυτό συμβάλλει – πιστεύω -. Περίπου στο 1/3 της ανόδου της στάθμης της θάλασσας» «Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ένα τεράστιο πρόβλημα για όλους μας .»Όποιος μας φέρνει στο μόνιμο στρώμα του πάγου, η οποία κατέχει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι είναι σήμερα στην ατμόσφαιρα.

Πρόσφατες μελέτες  πρατηρουν  αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική – η οποία συμβαίνει σε ποσοστό διπλάσιο από τον υπόλοιπο κόσμο – έχει ήδη αντίκτυπο  ηπειρωτικά – και στο βόρειο Καναδά, για παράδειγμα.

Καταχωρήθηκε στο UncategorizedΑφήστε μια απάντηση

////////////////////////////

Interview with Met. Kallistos of Diokleia, pt 1.

Συνέντευξη με τον Μητρ. Κάλλιστο της  Διοκλείας

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Μητροπολίτη Κάλλιστος και πρεσβυτέρα Χριστίνα (Δρ Nellist) στις 24 TH Φεβρουάριο 2014 στην Οξφόρδη της Αγγλίας.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα : Πρώτον Πατέρα, θα ήθελα να σας ζητήσω να σχολιάσετε από την έρευνα που σας  άφησα την τελευταία χρονιά. Αυτη σχετιζοταν με τις  παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τον ορθόδοξο ιερέα,  σε οτι αφορα την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της έρευνάς μου για το 2012.Η ερευνα  εξέτασε τη γνώμη της κυπριακής προστασιας των ζώων για την Ορθόδοξη Εκκλησία σε σχέση με τις διάφορες πτυχές του θέματος των ζώων.

Μητροπολίτης Κάλλιστος: Ναι, αλλά αν μπορώ να διατυπωσω την φράση ελαφρώς διαφορετικα απο  ό, τι ο ιερέας λέει σε έναν ή δύο τομείς, σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει τίποτα που να λέει όπου ένιωσα οτι  «όχι αυτό είναι σίγουρα λάθος». Έτσι μπορώ να πω ότι έχει δίκιο στις δηλώσεις του. Μπορώ να σχολιάσω ένα ή δύο από τις απαντήσεις του, αλλά νομίζω ότι κάποια από αυτά τα σημεία καταλήγουν  σε περαιτέρω ερωτηματολόγιο που έστειλε σε μένα, αντί  γις σχόλιο πανω στις δηλώσεις του, θα ήθελα να κάνω ίσως και το δικο  μου σχολιο Τα σημεία που πρέπει να συζητήσουμε, όχι ότι διαφωνώ μαζί του, είναι τα ερωτήματα από το αν τα ζώα έχουν ψυχή και φυσικά, γιατί οι ορθόδοξοι κληρικοί,στους Οποιους εχετε  γράψει δεν εχουν απαντησει. Νομίζω ότι ένας από τους λόγους μπορεί να είναι ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι να απαντήσουν . Όταν παίρνουμε  μια έρευνα και δεν υπάρχει μια απλή και προφανής απάντηση σε αυτη, έχουμε  την τάση να το βάζουμε  στην άκρη και να μην κάνουμε τίποτα γι ‘αυτό.

Κατ ‘αρχάς ένα γενικό σχόλιο – μου φαίνεται ότι η ανησυχία για την καλή διαβίωση των ζώων είναι μια αρκετά πρόσφατη ταση σε μια χώρα όπως η Βρετανία. Φυσικά, στην παράδοση και στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε τους  Αγίους  που έχουν δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τα ζώα, αλλά οι  φιλοζωικές οργανώσεις συγκεκριμένα είναι νομίζω μια αρκετά σύγχρονη κινηση . (1)  Έτσι για μένα, μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζουν δεν ανοικουν τόσο πολύ  σε ένα θεολογικό ζήτημα, αλλα περισσοτερο  σε πολιτιστικό. Αυτό το θέμα έχει μια ανησυχία που οι άνθρωποι έχουν αισθανθεί σε χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πολιτισμικά οι παραδοσιακά ορθόδοξες χώρες που δεν έχουν πραγματικά καταφέρει να συμβαδίσουν με αυτό. Δεν είναι ότι παίρνουν μια διαφορετική στάση, αλλά είναι περισσότερο η κατάσταση, ίσως ότι στη Δύση ήταν σε πενήντα ή εκατό χρόνια πισω. Πιθανώς στις αρχές του 20ου αιώνα δεν θα έχουν βρει πολύ με τον τρόπο των οργανώσεων προστασίας των ζώων, ακόμη και στη Δύση, μπορεί να κάνω λάθος εκεί, αλλά το βλέπω περισσότερο ως πολιτισμική και κοινωνιολογική προσεγγυση όχι θεολογική, αλλά αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Δεν ήταν γραφή μου με την Εκκλησία. Αυτό ήταν το γενικό θέμα που βγήκε απο την ερευνα στην  Κύπρο. Πολλοί άνθρωποι είχαν γράψει στους ιερείς και σε επίσκοπους  και δεν είχαν  λάβει καμία απάντηση.

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα στο μυαλό των περισσότερων επισκόπων και ιερεων και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ασχολούνται με τον άνθρωπο και με αυτό η απάντησή μου είναι «δεν είναι θέμα είτε / ή, που θα πρέπει να ασχολούνται με τους ανθρώπους και τα ζώα. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Τώρα βέβαια η εμπειρία μου είναι περιορισμένη, όπως είχα πάντα μια αστική ανατροφή και έτσι δεν ξέρω σε πάρα πολλές λεπτομέρειες τι συμβαίνει στη γεωργία, αλλά έχω δει κάποια πράγματα που μου άφησαν πολύ ανήσυχο.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Λοιπόν εγώ δεν τρώω κρέας όχι επειδή δεν μου αρέσει η γεύση του, αλλά επειδή έχω αντιρρήσεις για το σύστημα, το οποίο είναι πολύ σκληρο και το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να επιλέξω να μην είμαι μέρος αυτής της σκληρότητας και απλά ελπίζω ότι με τον καιρό, οι οργανώσεις που κάνουν επικεντρωθεί σε μεθόδους καλλιέργειας, όπως Compassion in World Farming (2), για παράδειγμα, μπορουν να το αλλάξουν. Και πάλι, μέθοδοι ,όπως το γεωργικο εργοστάσιο, είναι μάλλον νέα και πιστεύω ότι εάν περισσότεροι άνθρωποι ήξεραν τι συμβαινει θα μπορουν κάλλιστα να εγκαταλείψουν την κατανάλωση κρέατος. Φυσικά, είναι εύκολο να μάθουν τι συμβαίνει, υπάρχει άφθονο οπτικό και γραπτό υλικό στο διαδίκτυο και με τη μορφή των εκθέσεων και της έρευνας. Έτσι, ίσως είναι περισσοτερο  ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν, παρά οτι δεν  είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες.

Μητροπολίτης Κάλλιστος : Καλά ακριβώς. Οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις , οπως εγω, τρωμε τα προϊόντα, αλλά δεν ξέρουμε πάρα πολλά για το παρασκήνιο και νομίζω ότι αν ήξερα περισσότερα για το παρασκήνιο θα αισθάνομουν την αναγκη  να γινω χορτοφάγος, αλλά είμαι πρόθυμος να πω λίγα πράγματα για αυτό, αργότερα.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Πιστεύετε οτι η  ταλαιπωρία των ζώων έχει σχέση με τον Θεό;

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Ναι.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Κατά τη γνώμη σας, είναι η ταλαιπωρία των ζώων, κάτι που η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να ασχολείται με αυτο; 

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Ναι.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Φαίνεται να είναι αναγκαία η αποσαφήνιση της θέσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον βασανισμό των ζώων. Θα είστε σε θέση να μας δώσετε μια σαφή δήλωση της θέσης της Εκκλησίας;

Μητροπολίτης  Κάλλιστος: Η Ορθόδοξη Εκκλησία για το καλύτερο της γνώσης μου ποτέ δεν έχει προσπαθήσει να κάνει δογματικές δηλώσεις για το θέμα αυτό – δηλώσεις εκφράζονται  με τη μορφή της τυπικής και επίσημη διδασκαλία της εκκλησίας. Το ζήτημα των ζώων, για παράδειγμα δεν ήταν ποτέ θέμα  που συζητήθηκε κατά τις επτά Οικουμενικές Συνόδους. Ωστόσο, το σεβασμό για τα ζώα, την ευαισθησία στη θέση τους, τον πόνο τους, αυτα σίγουρα αποτελουν μέρος της  πιστης μας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Ξεκινάμε από την αρχή που ορίζεται στο πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης – ότι ο κόσμος είναι δημιούργημα του Θεού, ο Θεός είδε όλα όσα είχε κάνει και ιδού ήταν πολύ καλό – Γένεση 1:31. Ο κόσμος είναι δημιούργημα του Θεού και αυτός είναι ένα καλός και όμορφος κόσμος. Έτσι, το ερώτημα των ζώων και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε, συνδέει με την άποψή μας ότι τα ζώα είναι μέρος της δημιουργίας του Θεού και όπως και εμείς πρέπει να αντιμετωπίζονται στο σύνολο της δημιουργίας με ευλάβεια και σεβασμό,

Τώρα λέγεται ότι στο πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης ότι οι άνθρωποι έχουν μια μοναδική θέση στη δημιουργία του Θεού, γιατί έχουμε δημιουργηθεί κατ ‘εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού κατι το οποιο  δεν λέγεται για τα  ζώα , αν και θα ήθελα να συνεχίσω οτι εμας που δημιουργήθηκαμε  κατ ‘εικόνα του Θεού και ομοίωση μας δίνει την ευθύνη για τη δημιουργία στο σύνολό της ,και προς τα ζώα, ειδικότερα. Λέγεται ότι θέλουμε να έχουμε εξουσία ως άνθρωποι πάνω από τη δημιουργεια , αλλά η εξουσία δεν σημαίνει κυριαρχία ή ανελέητη τυραννία. Αυτή η εξουσία που δίνεται  στον άνθρωπο είναι μέρος του να είσαι κατ ‘εικόνα Θεού, έτσι αυτό σημαίνει ότι όπως φροντίζει ο Θεός για την Δημιουργία Του και την αγαπά,  ετσι και εμεις ως εικονα του, πρεπει να την φροντισουμε και την αγαπαμε. Πρεσβυτέρα Χριστίνα  Στην διακήρυξη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Πάτμος [3] ορίζεται η κατάχρηση των ζώων ως αμαρτία. Στην έρευνά μου φαίνεται ότι η Εκκλησία στην Κύπρο είναι απρόθυμη να μιλήσει  για την κακοποίηση των ζώων κάθε είδους, αλλά κυρίως με τη μορφή δηλητηρίασης. Θα μας δώσετε τη γνώμη σας για τη δηλητηρίαση των ζώων γενικότερα και ειδικότερα ως μια μορφή ελέγχου του πληθυσμού για τα ανεπιθύμητα ζώα;

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Ήμουν παρών στην Πάτμο κατά τη στιγμή  οπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε  την ανακήρυξη του και φυσικά, συμφωνώ πλήρως με την επιβεβαίωση, ότι τα ζώα έχουν τη δική τους κατάλληλη αξιοπρέπεια, ότι αυτό είναι που πρέπει να τηρειτε  και κατά συνέπεια ,η  κακή χρήση των ζώων σε συνδυασμό με την κακή χρήση από οποιοδήποτε μέρος της δημιουργίας είναι αμαρτία. William Blake, ο μεγάλος προφήτης του δέκατου όγδοου αιώνα, δήλωσε «Ό, τι ζει είναι Άγιο» , έτσι λοιπον τα ζώα είναι Άγια και, ως εκ τούτου, ο τρόπος με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τα ζώα έχει άμεση σχέση με την διαβίωσή μας την χριστιανική ζωή.

Θα ήθελα να καταδικάσουν τη δηλητηρίαση των ζώων. Θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου τα κατοικίδια ζώα δεν πρέπει να πηγαινουν για ευθανασια  επειδή είναι άρρωστα, ή επειδή εχουν αναπαραχθει σε παρα πολλα , και δεν υπάρχει αρκετή γη για την υποστήριξή τους, αλλά  η δηλητηρίαση μου φαίνεται ενας σκληρος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους τα ζώα μπορουμε να τα  βάλουμε για ύπνο που δεν περιλαμβάνουν ένα μακρύ και επώδυνο θάνατο.

Νομίζω ότι έχουμε μια ευθύνη για να περιορίσουμε  τον αριθμό των κατοικίδιων ζώων, αλλά όχι μεσα  από την  δηλητηρίαση. Επίσης, υποθέτω ότι χρειάζεται για να κρατήσει χαμηλά τα άγρια ​​ζώα που μπορεί να προσεύχεται σε αγέλες ή σμήνη μας – οι λύκοι στο Άγιο Όρος για παράδειγμα, ήταν αρκετά μια ενόχληση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον πολλοι  λύκοι εκεί, όλα έχουν διατεθεί και λυπάμαι  γι’αυτό, αλλά και πάλι, η δηλητηρίαση κατα  τη γνώμη μου, ειναι κακη για τα ζωα καθώς θα περιλαμβάνει συνήθως εναν παρατεταενο και επώδυνο θάνατο. Υπάρχουν πιο ανθρώπινοι τρόποι  αντιμετώπισης των προβλημάτως.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Η στείρωση των ζώων είναι η πρακτική της Πρόνοιας των ζώων σε όλο τον κόσμο.  Χρησιμοποιείται για να μειώσει του αριθμόυ των ανεπιθύμητων ζώων, αλλά και για λόγους υγείας αργότερα στη ζωή τους. Έχει προταθεί αλλα η Ορθόδοξη Εκκλησία απαγορεύει αυτή τη διαδικασία. Πιστεύετε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη θέση της Εκκλησίας και, αν όχι, θα μπορούσατε να αποσαφηνίσει τη θέση της;

Μητροπολίτης Κάλλιστος : Εξ όσων γνωρίζω, η Ορθόδοξη Εκκλησία, ποτέ δεν απαγορεύσε  την στείρωση των ζώων και θεωρώ ότι απο την στιγμη που χρησιμοποιοιτε με υπεύθυνο τρόπο, αυτό είναι μια καλή μέθοδος, για την πρόληψη των ανεπιθύμητων ζώων, καθως  και για λόγους  υγείας. Οπότε δεν είμαι κατά της στείρωσης των ζώων. Φυσικά εμείς δεν εγκρίνουμε την στείρωση των ανθρώπων, αλλά για τα ζώα δεν νομίζω ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ποτέ απαγορεύσει  αυτή την πρακτική.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Πώς γινεται  ότι η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει έναν πλούτο με κειμένα που αφορούν στο σεβασμό στην  Δημιουργίας του Θεού,  βρίσκει το 2011 και το 2012 έρευνα, εχει  γίνει αντιληπτό ότι είναι αδιάφορη στα δεινά, σε  ένα μεγάλο μέρος της Δημιουργίας του Θεού; Είναι η άγνοια των κληρικών της Πατερικής διδασκαλίας για το θέμα ή είναι πιο πιθανό να είναι η έλλειψη της μεταβίβασης ή της εφαρμογής των γνώσεών τους, στη συμπεριφορά ενός ιερέα ή ενορίτης της; Πώς αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν;

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Αυτο που είναι πολύ αληθινό, πρώτα απ ‘όλα, η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη από κανονισμούς που επιβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από τους Εβραίους που σχετίζονται με την ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων. Καλώ στο μυαλό ένα πολύ καλό βιβλίο για το θέμα αυτό όχι από μια ορθόδοξη, αλλά από μια Ρωμαιοκαθολική, Fr. Robert Murray και το βιβλίο του το «Κοσμικό Συμφώνου» όπου προκύπτει ότι ιδιαίτερα στη διαθήκη του Νώε, η διαθήκη μεταξύ Θεού και ανθρώπων, περιλαμβάνει, επίσης, τον κόσμο των ζώων. Αυτό πιστεύω ότι είναι η αληθινή χριστιανική διδασκαλία και την  δέχομαι  και  ως Ορθόδοξη.

Και πάλι, αν κοιτάξουμε τις ζωές των Αγίων, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στενές φιλίες μεταξύ των αγίων και συγκεκριμένα των ζώων. Νομίζω ότι για τη συλλογή των κειμένων ενα εγινε γνωστό πριν από πολλά χρόνια,  απο την Ελένη Waddell, που ονομάζεται « Τα Κτήνη και οι Αγίοι» και τα παραδείγματα που δίνει είναι τόσο Ανατολικα και Δυτικα, αυτό δεν είναι μόνο Ορθόδοξο, αλλά μέρος της κοινής μας κληρονομιάς. Έτσι, από την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έχουμε πολλά παραδείγματα για την στενή αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Το πρόβλημα είναι, ενώ έχουμε όλα αυτά στη θεωρία , δεν τα εφαρμόζουμε  επαρκώς στην πράξη.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Πώς μπορει αυτο να αντιμετωπιστει ?

Μητροπολίτης Κάλλιστος : Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και είμαστε αντιμέτωποι με το βασικό πρόβλημα που όλοι ,πολλοί άνθρωποι, κληρικοί και λαϊκοί, ότι ως Χριστιανοί ότι αυτό δεν έχει σημασία – ότι η μεταχείριση των ζώων δεν είναι ένα ηθικό ζήτημα. Αλλά μόλις λένε ότι τα ζώα είναι μέρος της Δημιουργίας του Θεού και εμείς οι άνθρωποι έχουμε  το Θεό να  αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία και στη συνέχεια με τη μία, βλέπει κανείς ότι είναι και μια ηθική και πνευματική ερώτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν τόσο δίκιο να επιμένει ότι η κατάχρηση της Δημιουργίας είναι μια αμαρτια -αλλά πολλοί άνθρωποι δεν το βλέπουν έτσι.

Υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα σε αυτό  με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γεωργία .Μπορεί να αισθάνονται ότι η παρέμβαση από τον Χριστιανο κληρικο  και άλλους, γεγονός που υποδηλώνει ανθρώπινο τρόπο αντιμετώπισης των ζώων, θα μειωσει τα  κέρδη τους. Αυτο θα σήμαινε, ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τόσα πολλά χρήματα και αυτό είναι ένα επιχείρημα ενάντια στην  βιολογική γεωργία γενικά. Αυτό το επιχείρημα δεν το δέχομαι. Πρώτα απ ‘όλα, ακόμη και αν αυτό  μειώνει τα κέρδη σας, ίσως δεν πρέπει να κάνετε το κακό κέρδος από τη δημιουργία, και νομίζω επίσης, ότι είναι δυνατόν να ασκήσουν βιολογική γεωργία και την ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων, με έναν τρόπο που είναι απόλυτα βιώσιμος οικονομικά, αλλά  βλέπω οτι θα μπορούσαν να υπάρξουν αντιρρήσεις εδώ.

Με τον τρόπο απεικόνισης σε αυτό το σημείο, θυμάμαι μια  επίσκεψη πριν από πολλά χρόνια,σε ενα  Ρωμαιοκαθολικο μοναστήρι, αν και δεν θα πω,όπου, εκτός από το ότι ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και μου πήρε με μεγάλη υπερηφάνεια, για να δείτε μια νέα συσκευή μπαταρίας που είχαν εγκαταστησει  για όρνιθες. Υπήρχαν χιλιάδες κότες σε αυτο το τεράστιο υπόστεγο, όλα σε μικροσκοπικά κλουβιά και υποβάλλονταν  σε ηλεκτρικό φως σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε να διαθεσουν ένα μεγαλύτερο ποσό των αυγών. Τώρα εκεί μου φάνηκε, ότι η επιθυμία ενός μεγαλύτερου κέρδους οδηγεί σε μια ανήθικη χρήση των ζωντανών πλασμάτων. Τα ζώα έχουν την αξιοπρέπειά τους, τους  φυσικούς τους τρόπους που συμπεριφέρονται – οι όρνιθες αναρωτιούνται για να πάρουν τα τρόφιμα που βρίσκουν, να κινειτε  επάνω σε διάφορα μέρη και θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό. Ήμουν βαθιά συγκλονισμένος ότι ένα μοναστήρι, το οποίο θα πρέπει να είναι ευαίσθητο στην αξιοπρέπεια της Δημιουργίας, θα πρέπει να δείχνει τέτοια χαρά σε αυτή τη νέα εγκατάσταση. Λοιπόν, το κίνητρό τους ήταν να κάνουν το κέρδος.  Ωστόσο, ακόμη και αν δεν μπορείτε να κάνετε αρκετά τέτοια μεγάλα κέρδη, σίγουρα η  ανθρώπινη γεωργία θα μπορούσε να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Μπορείτε να θυμηθείτε πόσα πουλιά ήταν σε κάθε κλουβί; Κανονικά σε ενα γεωργίκο  εργοστάσιο θα υπάρξουν πολλές κότες σε ένα μικρό κλουβί.

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Ότι δεν θυμάμαι ξεκάθαρα, αλλά έχω παρατηρήσει πως σε πολλές περιπτώσεις, τα πουλιά δεν είχαν σχεδον κανενα, φτερά. Ήταν αποτροπιαστικο για να δείτε το γυμνό δέρμα από αυτα τα πουλιά και ήμουν βαθύτατα συγκλονισμένος ότι οι μοναχοί δεν φαίνεται να βλεουν ότι υπήρχε κάτι μη-χριστιανικο, κατι σε αντίθεση με την πίστη μας στην ομορφιά του κόσμου του Θεού, το να κάνει  κανεις ένα τέτοιο πράγμα Έτσι για να συνοψίσουμε, νομίζω ότι είναι η έλλειψη της διδασκαλίας και η έλλειψη της πνευματικής φαντασίας.

Πρεσβυτέρα Χριστίνα: Σε αυτό το σημείο μπορώ να σχολιάσω ότι έχω πολύ κακή όραση και ακόμα είμαι σε θέση να βλεπω τον πόνο των άλλων πλασμάτων και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι οι άλλοι δεν το βλέπουν, ακόμα και όταν επισημαίνεται σε αυτους .  Αυτός είναι ο λόγος που ήμουν τόσο αναστατωμένοη με την υπόδειξη ότι ορισμένοι ιερείς συμμετείχαν σε ζώικη  δηλητηρίαση .Χριστιανοί πώς θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό;

Μητροπολίτης  Κάλλιστος : Λοιπόν, Δυτυχως ναι .

Κωδ.

  1. Η Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων ιδρύθηκε το 1824 από μερικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων Arthur Broome, ένας Αγγλικανός ιερέας?Richard Martin, μέλος του κοινοβουλίου, ο οποίος το 1822 πιλοτικά το πρώτο νομοσχέδιο κατά της βίας και της William Wilberforce, μέλος της αριστοκρατίας και βουλευτής, ο οποίος πέρασε πάνω από 50 χρόνια προσπαθώντας να καταργήσει τη δουλεία.
  2. http://www.ciwf.org.uk/research.

Σημείωση του συντάκτη.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης θα αναρτηθούν στο εγγύς μέλλον.

//////////

Η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής και το «Τμήμα Περιβαλλοντικής Μέριμνας» της Μητροπόλεως μας, διοργάνωσαν για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα: « Η πραγματική συμπεριφορά ενός Χριστιανού απέναντι στα ζώα», την Τετάρτη  9 Μαρτίου  2016 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως.

logoΗ  Ημερίδα ξεκίνησε με τραγούδια από την χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, «Ωδές Ταμασέων», υπό τη διεύθυνση της κυρίας Μαρίας Χριστοδουλίδου.

Ακολούθως, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας , με ιδιαίτερη χαρά χαιρέτισε την έναρξη της πρώτης ημερίδας του «Τμήματος Περιβαλλοντικής Μέριμνας». Ο Πανιερώτατος, τόνισε στον χαιρετισμό του, πως  η Εκκλησία μας συνιστά στους χριστιανούς να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον, διότι «παν κτίσμα του Θεού καλόν, και ουδέν απόβλητον, μετά ευχαριστίας λαμβανόμενον». Ο Θεός δημιούργησε τη φύση και όρισε τον άνθρωπο να εργάζεται σε αυτήν και να την «φυλάσσει» (Γεν. 2,15) να την προστατεύει, δηλαδή από κάθε καταστροφή, βλάβη, ή ρύπανση.  Ως εκ τούτου, η προστασία και αγάπη της φύσης και των ζώων είναι μέσα στα πλαίσια μιας αληθινής χριστιανικής ζωής, της ζωής δηλαδή που είναι κοντά στο Θεό, το σοφό Δημιουργό. Γι’ αυτό, πρέπει να προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, τους νόμους που μας έδωσε ο Θεός.

Στη συνεχεία ακολούθησε ομιλία από τον ο Υπεύθυνο του «Τμήματος  Περιβαλλοντικής Μέριμνας» της Μητροπόλεως μας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Θεοτόκη Φαίδωνος. Ο Πανοσιολογιώτατος ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας πρώτα τον Παντοκράτορα Θεόν και δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, τον δημιουργό του ανθρώπου, του ζωικού και του φυτικού βασιλείου, καθώς επίσης  και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του τμήματος «Περιβαλλοντικής Μέριμνας». Το εν λόγω τμήμα πρόσθεσε, αποτελεί μια από τις πολλές  προσπάθειες της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής για την ευαισθητοποίηση αλλά και την σωστή ενημέρωση του χριστεπωνύμου πληρώματος της. Συγκεκριμένα σε ένα θέμα το οποίο πολλοί παραγράφουν ή το παραμελούν. Ένα θέμα το οποίο όμως για μας τους Χριστιανούς, για μας που θέλουμε να καλούμαστε σωστοί Χριστιανοί, θεωρείτε λίαν σημαντικό. Κάποιοι μπορούν να αποκαλέσουν αυτές τις απόψεις ως καινοτόμες και υπερβολικές, αλλά δεν είναι. Μάλιστα, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (7ος -8ος  αιώνας), και ο Μ. Βασίλειος (4ος  αιώνας) μας αναφέρουν πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας έναντι στα ζώα. Ένα απλό συμπέρασμα είναι ότι ο πρώτος θεσμός που ασχολήθηκε με θέματα προστασίας ζώων αλλά και της σωστής χρήσης της όλης δημιουργίας ήταν η Εκκλησία. Άρα η πρώτη περιβαλλοντική και φιλοζωική οργάνωση είναι όντως η εκκλησία και κανένας άλλος. Εν κατακλείδι ανάφερε ότι στο θέμα της στείρωσης των ζώων η Εκκλησία είναι «εν μέρη» θετική. Μπορεί φαινομενικά να γίνεται παραβίαση της φύσης αλλά, «παρά να τα  πετάς και να τα  σκοτώνεις καλύτερα να τα στειρώνεις». Παραβίαση της φύσης γίνεται όταν ο άνθρωπος επιπόλαια αναγκάζει να εγκλωβίσει τα ζώα και μετά όταν πολλαπλασιασθούν από την εντολή του κυρίου αυξάνεσθε και πληθύνεστε, επειδή δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, τα πετούν στους δρόμους και αναγκάζονται μερικοί ανεγκέφαλοι άνθρωποι με διάφορα δηλητήρια να θέτουν τέρμα στην ζωή των αδέσποτων ζώων. Όλα είναι δημιουργήματα του Θεού και αξίζουν μια σωστή και ευπρεπή μεταχείριση από το λογικό «ζώον» που λέγετε άνθρωπος διότι «καὶ εἴδεν ὀ Θεὸς τὰ πάντα, ὅσα ἐποίησε, καὶ ἰδοὺ καλὰ λίαν»(Γεν 1, 31)

Ακολούθως, η κτηνίατρος κυρία Κωνσταντίνα Στυλιανίδου, αναφέρθηκε  στη σωστή συμπεριφορά ενός κηδεμόνα  ζώου, τονίζοντας πως η  υιοθεσία  είναι δέσμευση συναισθηματική και οικονομική, η οποία θα διαρκέσει για όλη του τη ζωή, ως εκ τούτου η ευημερία και η υγεία του ζώου πρέπει να είναι πρώτο μέλημα του ιδιοκτήτη. Μάλιστα, έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα των στειρώσεων ζώων, την αναγκαιότητα εμφύτευσης «microchip» στα ζώα, όπως επίσης και στον τρόπο αντιμετώπισης περιπτώσεων δηλητηρίασης ζώων.

Τέλος, ο Υπεύθυνος Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος , του Αρχηγείου Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Χριστόφορος Χαγκούδης, μίλησε για τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιωμάτων των ιδιοκτητών κατοικίδιων, από πλευράς νομοθεσίας, αναφερόμενος σε πολλά παραδείγματα κακοποίησης ζώου, αλλά  και αμέλειας από πλευράς ιδιοκτήτη.